Koralen

Op een duurzame manier koralen kweken voor commerciŽle doeleinden. Dat is mogelijk met het DyMiCo waterzuiveringssysteem, zo blijkt uit het project ?Koralen in de kas? van EcoDeco.

Het project werd tussen 2009 en 2012 gefinancierd door het Small Business Innovation and Research (SBIR) programma van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Eind 2012 is het project succesvol afgerond.

Neem een kijkje in de KoraalKas van EcoDeco in Utrecht (filmpje rechts).

De commerciŽle koraalkwekerij van EcoDeco was een primeur in Nederland. Het betrof een samenwerking met Wageningen Universiteit, Coral Publications en Blue Linked. Kloppend hart van de kwekerij was het DyMiCo waterzuiveringssysteem, geÔnstalleerd en onderhouden door EcoDeco.

Als startpunt voor de kweekkoralen van het project ?Koralen in de kas? dienden gestekte kolonies, afkomstig uit nakweek in plaats van uit het wild. Hierdoor werden natuurlijke koraalriffen ontzien, wat belangrijk is omdat de riffen wereldwijd onder druk staan. Klimaatverandering, vervuiling en overbevissing zijn voorbeelden van manieren waarop koraalriffen in hun voortbestaan worden bedreigd.

De kwekerij van het 'Koralen in de kas' project omvatte twee bassins van 11 meter met elk 12.000 liter zeewater. Een jaarlijkse opbrengst van zo'n 3.000 verkoopbare koraalkolonies van ongeveer veertig verschillende soorten heeft bewezen dat de commerciŽle kweek van koralen op Nederlandse bodem met behulp van het DyMiCo systeem haalbaar is.

Dankzij de toepassing van speciale plasmalampen (Gavita Holland, filmpje rechts) bereikten de koraalkolonies in de KoraalKas van EcoDeco een groeisnelheid van 1% per dag en hoger.

Resultaten van de studie naar groeisnelheid van koralen onder verschillende lichtomstandigheden zijn gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Aquarist (februari 2013).