7 ideeën voor een duurzaam interieur

Inhoudsopgave

Jaarlijks blijft de interesse naar een duurzaam interieur onder steeds meer Nederlanders groeien. Zo zien wij met zijn allen hoe belangrijk het klimaat is en dat zien we ook terug in ons huishouden. Er zijn ontzettend veel manieren hoe jij je steentje aan een beter klimaat kunt bijdragen. Eén daarvan is om te kiezen voor een duurzaam interieur. Daarom hebben wij zeven ideeën voor een duurzaam interieur op een rij gezet. Zo kun je dit bijvoorbeeld realiseren door je meubels bij een lokale winkel aan te schaffen of te kiezen voor meubels van gerecycled of natuurlijke materialen. Deze en andere ideeën zullen wij hieronder toelichten.

Wat maakt een interieur duurzaam?

We vinden het belangrijk om kort in te gaan op wat men precies verstaat onder een duurzaam interieur. Zo beschouwen wij een interieur als duurzaam als deze onder andere lange tijd mee kunnen gaan (lees: tijdloos), gemaakt zijn van gerecyclede en/of natuurlijke materialen en die van niet lage kwaliteit zijn gemaakt waardoor ze snel kapot zullen gaan of gaan slijten. 

Er bestaan steeds meer bedrijven die zich focussen op het produceren van duurzame artikelen en de CO2-uitstoot zo laag willen houden. Wij hebben daarom een lijst opgesteld met mooie en duurzame meubelmerken waar je met een gerust hart kunt winkelen.

7 ideeën voor een duurzaam interieur

Ben je geïnteresseerd in het ontwerpen van een duurzaam interieur? Met onze onderstaande zeven ideeën voor een duurzaam interieur zal dat geen probleem zijn.

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Een goede manier om duurzaam bezig te zijn is door het gebruik van natuurlijk materialen. Gebruik bijvoorbeeld bij het schilderen van meubelen duurzame verf. Ecologische verf bestaat voornamelijk uit natuurlijke grondstoffen welke niet of nauwelijks fossiel zijn. Daarentegen kun je chemisch bewerkte verfsoorten beter links laten liggen. Deze zijn giftig en daarnaast amper afbreekbaar.

Huur je meubels

Op het kantoor zie je dat het al vaker wordt gedaan, maar ook voor een woning is dit een duurzaam en goede oplossing. Vooral wanneer je beschikt over een privéwoning kan het huren van meubels een goede oplossing bieden. Ook voor wie doorgaans snel is uitgekeken op zijn interieur, is dit het overwegen waard. Wanneer je bent uitgekeken op de meubels, kun je deze inwisselen en krijgen jouw oude meubels ergens anders een nieuw leven. Er zijn meerdere aanbieders waar je terecht kunt om als particulier meubels te huren.

Kies voor tweedehands meubels

Liever niet meubels huren? Een goed alternatief is om op bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook af te speuren naar tweedehands meubels. Op deze platformen vind je ontzettend veel mooie en stijlvolle pareltjes. En doordat deze meubels een tweede leven krijgen, ben je lekker duurzaam bezig. Naast het kopen van je interieur op websites als Marktplaats en Facebook, kun je uiteraard ook een keer een kringloopwinkel in de buurt bezoeken. 

Naast de bekende websites die we hierboven hebben benoemt, is het ook aan te raden om eens te kijken op Furn.nl of Reliving.nl. Op deze twee websites ben je aan het juiste (web)adres voor het kopen en verkopen van tweedehands meubels en woonaccessoires.

Gerecycleerde meubels

Naast het kopen van tweedehands meubels kun je ook duurzaam bezig zijn wanneer je nieuwe meubels aanschaft. In bijna elke meubelwinkel vind je doorgaan een aanbod meubels en accessoires welke zijn gemaakt van gerecycled materiaal, zoals stoelen van gerecycleerd plastic. Kies ook gerecycleerde meubels welke een tijdloze uitstraling hebben en daardoor langere tijd mee kunnen gaan.

Koop je spullen lokaal

Door je meubels bij lokale winkels te kopen ben je om verschillende redenen goed bezig. Zo help je in eerste instantie de lokale economie, maar wordt er ook flink bespaart op de transport- en verzendkosten, wat uiteraard beter voor het milieu is. En hoewel er veel online webwinkels zijn met een ontzettend groot aanbod, is er meer dan genoeg moois te vinden in de fysieke winkels bij jou in de buurt.

Echter, er zijn online ook webwinkels die bij elke bestelling iets goeds doen voor het klimaat, bijvoorbeeld in de vorm van een donatie of door het planten van bomen. Toch heeft in veel gevallen het kopen bij een fysieke winkel onze voorkeur.

Wees creatief met pallets

Een ander leuk idee voor een duurzaam interieur is om te werken met pallets. Met pallets kunnen verschillende meubels gemaakt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoekbank, bed, tuinbank of als salontafel op wieltjes met een glasplaat. Ook kun je het verwerken als decoratie in je woning of in de tuin.

Slapen onder biologische materialen

De laatste tip voor een duurzaam interieur is om duurzaam te gaan slapen. Hiermee bedoelen we dat je dekbedovertrek van biologische materialen in huis haalt. Veel soorten dekbedden bevatten katoen, waarbij tijdens het telen ervan giftige stoffen worden gebruikt. En hoewel je voor een biologisch dekbedovertrek doorgaans wel wat meer moet betalen, slaap je er wel ontzettend lekker onder.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen