7 handige tips voor het inrichten van een duurzame babykamer

Inhoudsopgave

Bij de komst van je kleine wondertje zijn er verschillende zaken waar je mee te maken krijgt. Eén van de onderdelen is het inrichten van de babykamer. Er zijn behoorlijk wat leuke spullen die je moet kopen en door te kiezen voor een duurzame babykamer ben je ook nog eens goed bezig voor het klimaat. Hierbij moet je niet alleen denken aan de inrichting van de babykamer, maar zo zijn er ook andere manieren hoe je duurzaam bezig kunt zijn. Zo is bijvoorbeeld goed om te werken met duurzame verf en bouwmaterialen. 

Naast zeven tips voor het inrichten van een duurzame babykamer lees je in dit artikel welke duurzame baby- en kindermerken er bestaan en sluiten we het artikel af met meerdere shoptips voor spullen in de babykamer.

Wat is een duurzame babykamer?

Duurzaamheid is een relatief breed begrip en er zijn verschillende manieren wat je onder een duurzame babykamer kunt verstaan. Wij beschouwen een babykamer als duurzaam wanneer er gebruik wordt gemaakt van eco vriendelijke materialen. Dan hebben wij het zowel over meubels en accessoires, maar ook over bouwmaterialen. Ook moeten de spullen van hoogwaardige kwaliteit zijn, waardoor deze niet snel stuk gaan of zullen gaan sluiten. Mocht je de spullen op den duur niet meer nodig hebben, dan kunnen deze ergens anders een tweede leven krijgen.

Duurzame kindermerken op een rij

Er zijn ontzettend veel baby- en kindermerken die uitsluitend duurzame producten maken. Dit zijn er te veel om hier op te noemen, maar de websites van de volgende vijf merken zijn zeker de moeite waard om te bezoeken: Bibelotte, Ukkepuk, Mirle & Tess, Studio Ditte en Snurk. Bij al deze merken vind je een groot aanbod mooie en duurzame spullen voor in de babykamer, zoals meubels, beddengoed en speelgoed. 

Duurzame babykamer tips

Het shoppen van spullen voor de babykamer is ontzettend leuk en door het winkelen van duurzame artikelen voor de babykamer ben je ook direct goed bezig. Veel (online) winkels bieden een zeer breed aanbod duurzame babyartikelen aan en daarom vonden wij het tijd om een artikel te schrijven met meerdere handige duurzame tips voor het inrichten van de babykamer.

Tweedehands meubels en babyspullen kopen

Meubels en andere spullen voor in de babykamer gaan niet al te lang mee en daarom is de staat van tweedehands babyspullen doorgaans zo goed als nieuw. Daarom is onze eerste tips om duurzaam een babykamer in te richten door te kiezen voor tweedehands spullen. Zo vind je op websites Marktplaats en Facebook duizenden mooie duurzame spullen voor in de babykamer. En mocht er wat beschadigd aan een meubel zijn, dan doet een laag je verf vaak wonderen. Gebruik hiervoor wel ecologische verf.

Leen spullen voor tijdelijk gebruik

Voordat je weet is een baby alweer toe aan nieuwe meubelen en overige spullen en daarom kun je naast het kopen van tweedehands spullen, ook kijken of je spullen kunt lenen voor tijdelijk gebruik. Deze optie is vaak gratis of in ieder geval een stuk goedkoper dan het kopen ervan

Plaats een vloer van natuurlijke materialen

Heb je nog geen vloer in de babykamer geplaatst? Kies dan voor een vloer van natuurlijke materialen. Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen. Zelf vinden wij vloeren van marmoleum, kurk of een tegelvloer van wol erg mooi.

Gebruik duurzame verf of milieuvriendelijk behang

De volgende tip voor het inrichten van een duurzame babykamer is om te kiezen voor milieuvriendelijk behang. Onder milieuvriendelijk behang verstaan we behang dat CO2-vrij en biologisch afbreekbaar is. Er zijn verschillende merken die zich volledig richten op duurzaam behang. Mocht je de babykamer gaan verven, ook dan kun je kiezen voor een duurzame optie. Zo bestaat er veel duurzame verf waaruit je kunt kiezen.

Kies voor een wollen vloerkleed

Wanneer je kleintje begint te kruipen is een zacht vloerkleed natuurlijk erg fijn. Echter, in veel vloerkleden zitten gifstoffen verwerkt. Niet erg duurzaam en ook voor je baby is dit niet de beste keuze. Wij adviseren daarom om te kiezen voor een wollen vloerkleed. In een wollen vloerkleed zijn deze gifstoffen niet verwerkt. 

Maak gebruik van LED verlichting

Deze tip geldt niet enkel voor de babykamer, maar voor het gehele huis. Het kiezen voor LED verlichting is een veel betere keuze dan de ouderwetse lampen. Het verbruik van LED verlichting is vele malen lager en is daardoor een stuk beter voor het milieu. Het is gebleken dat ze gemiddeld vijftien keer langer meegaan, dus zeker de moeite waard om te gebruiken in de babykamer.

Kies voor duurzaam beddengoed

De laatste tip voor het inrichten van de babykamer die we je willen meegeven is om te kiezen voor duurzaam beddengoed. Dit is doorgaans wel iets duurder, maar het is wel een prettig gevoel om te weten dat je kleintje onder ecologisch beddengoed slaapt. Er zijn verschillende merken die dit aanbieden, maar Jotex is één van de merken die wij zeker aan onze bezoekers kunnen aanraden.

Handige shoptips voor de babykamer

We gaven in dit artikel al aan dat het shoppen voor babyspullen op Marktplaats en Facebook een duurzame keuze is. Je geeft producten namelijk een nieuw leven. Echter, mocht je liever een fysieke winkel bezoeken, dan is er ook meer dan genoeg mogelijkheden. In elke grote stad vind je wel één of meerdere winkels waar je aan het juiste adres bent voor duurzame en/of tweedehands meubels en andere spullen voor in de babykamer. Ook zijn er veel webshops waar je terecht kunt voor een groot aanbod duurzame babyartikelen. Bezoek bijvoorbeeld eens de webshops EcoGoodies, Greenjump of Kids Deco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen