8 handige tips om het gebruik van plastic in huis te verminderen

Inhoudsopgave

Het is algemeen bekend dat plastic zeer schadelijk is voor het milieu, maar toch valt er nog veel winst te boeken als het gaat om het verminderen ervan. Door het toepassen van kleine aanpassingen, kan ook jij jouw steentje bijdragen. Door middel van dit artikel willen we je informeren naar de mogelijkheden om plastic in huis te verminderen. Dit doen we door acht handige en makkelijk toepasbare tips te vermelden. 

Tips voor minder plastic in huis

Er zijn verschillende simpele manieren hoe jij een duurzame bijdragen kunt leveren aan een beter milieu. Eén daarvan is om plastic in huis te verminderen. Hieronder vind je meerdere handige tips waarmee je jouw plasticverbruik kunt verminderen. Dit varieert van afval scheiden tot aan het controleren van microplastic in cosmetica.

Plasticvrij boodschappen doen

De eerste tip die we je willen meegeven is om tijdens het boodschappen doen te letten op het verbruik van plastic. Neem bijvoorbeeld een netje mee naar supermarkt voor je fruit en groente in plaats van de plastic zakjes te gebruiken. Deze zakjes worden vaak maar één keer gebruik en dat is natuurlijk zonde. Er zijn gelukkig al supermarkten waar je geen plastic zakjes gratis meer kunt pakken. Ook het meenemen van een eigen boodschappentas in plaats van het kopen van plastic tassen van de supermarkt is een goede manier om minder plastic te gebruiken. 

Je afval goed scheiden

Je afval scheiden is een kleine moeite, maar is zeer goed voor het klimaat. Er zijn veel materialen welke hergebruikt kunnen worden, waaronder glas, papier en uiteraard plastic. Door dit te doen worden er veel grondstoffen en energie bespaart. 

Schaf een hervulbare waterfles aan

We zien dat de hervulbare waterfles door steeds meer mensen worden gebruikt. In Nederland kun je prima water uit de kraan drinken en om telkens op het werk of school een flesje water te kopen is als je ons vraagt overbodig. Daarbij komt ook nog eens dat je dankzij een hervulbare waterfles behoorlijk wat geld kunt besparen op jaarbasis. Kortom, met een hervulbare waterfles kun je zorgen voor minder plastic in huis en op het werk. 

Maak geen gebruik van plastic bewaarzakjes

Een andere manier om te zorgen voor minder plastic in huis is door plastic bewaarzakjes (boterhamzakjes) te vermijden. Deze worden in de meeste huishoudens slechts één keer gebruikt, waarna ze worden weggegooid. Daarbij komt ook nog eens dat er voldoende duurzamere alternatieven zijn. Zo zijn bijvoorbeeld broodtrommels en glazen bewaarpotten een stuk beter voor het milieu. 

Mocht je toch liever zakjes gebruiken, dan kunnen wij de biologische katoenen zakjes aanraden. Deze zijn wasbaar, waardoor je ze meerdere keren kunt gebruiken.

Duurzame verzorgingsmiddelen kopen

Een andere tip om plastic in huis te verminderen is door te letten wat er in verzorgingsmiddelen is verwerkt. Verzorgingsproducten en make-up komen vaak in de plastic verpakkingen, maar daarnaast wordt er ook microplastic gebruikt in de producten zelf. Gelukkig zijn er veel merken waarbij dat niet het geval is en daarom adviseren we je om daar op te letten bij het kopen van verzorgingsmiddelen. Neem als voorbeeld het merk Ben & Anna. De producten van dit merk zijn vrij van plastic. Zo wordt er niet gewerkt met microplastic en is de verpakking gemaakt van karton. Naast Ben & Anna zijn er talloze hoogwaardige merken die uitsluitend met natuurlijke ingrediënten werken.

Boodschappen doen met een stevige boodschappentas

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat je tijdens het boodschappen doen veel kunt besparen op het plastic verbruik. Zo raden we aan om te investeren in een grote, stevige boodschappentas in plaats van elke keer een nieuwe plastic tas bij de supermarkt te kopen. Ook wanneer je niet elke keer een nieuwe plastic tas koopt en de plastic tas meerdere keren gebruikt, is een stevige boodschappentas een veel beter alternatief. Zo’n boodschappentas kan jarenlang meegaan en dat is bij een plastic tas zelden het geval. Daarbij komt ook nog eens dat zo’n stevige boodschappentas helemaal niet duur hoeft te zijn. 

Je huis schoonmaken met plasticvrije schoonmaakmiddelen 

De volgende tip die we het vermelden waard vinden is om zoveel mogelijk plasticvrije schoonmaakmiddelen in huis te halen. Dit is een goede manier om plastic in huis te verminderen. In de supermarkt vind je veel schoonmaakmiddelen met plasticvrije verpakkingen. Ook kun je veel schoonmaakmiddelen zelf maken. Op het internet vind je talloze artikelen en op YouTube vele video’s met uitleg hoe je dit kunt doen.

Een NEE/NEE-sticker op de deur

We zijn aan het einde gekomen van onze lijst met handige tips om plastic in huis te verminderen, maar vinden dat de volgende tip zeker niet mag ontbreken in zo’n lijst. Door een NEE/NEE-sticker op de deur te plakken krijg je niet alle pakketten met reclame op de deurmat. En hoewel dit maar een klein beetje plastic bevat, kun je op jaarbasis toch behoorlijk wat besparen op deze manier. Je kunt een NEE/NEE-sticker aanvragen bij de gemeenten of online voor slecht enkele euro’s bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen