Met deze 10 tips kun je flink wat energie besparen in de badkamer

Inhoudsopgave

In huis zijn er flink wat maatregelen die je kunt toepassen om te besparen op je energierekening. In dit artikel zullen wij tien tips geven hoe je energie kunt besparen in de badkamer. Deze tips variëren van simpele maatregelen zoals korter douchen tot het aanschaffen van een waterbesparend toilet. 

Wil je ook in andere ruimtes in je woning energie besparen? Lees dan onze tien tips om energie in huis te besparen.

Tips om energie te besparen in de badkamer

De badkamer is een ruimte die we vaak gebruiken en waar hygiëne enorm belangrijk is. Er wordt veel water gebruikt en daardoor ook veel energie verbruikt. Zeker met de actuele energieprijzen is het verstandig om te kijken hoe je energie in de badkamer kunt besparen.

Douche korter en minder warm

Door iets korter en ook kouder te douchen kun je de energierekening behoorlijk verlagen. We zeggen niet dat je een ijskoude douche moet nemen, maar het helpt al om paar graden kouder te douchen. Je kunt de temperatuur van het douchen ook rustig afbouwen, waardoor je lichaam rustig aan een koudere douchebeurt kan wennen.

Installeer een waterbesparende douchekop en kraan

Het aanschaffen van een waterbesparende kraan of douchekop is een goede manier om gemakkelijk en goedkoop energie te besparen in de badkamer. Zo’n kraan of douchekop zorgt dat er maar een bepaald aantal liter water per minuut wordt verbruikt. Dit zorgt er doorgaans voor dat je zo’n 20 procent minder water verbruikt dan met een doorsnee kraan. Een waterbesparende kraan kun je al voor slechts paar tientjes in huis halen, dus voor het geld hoef je het zeker niet te laten.

Een thermostaatkraan installeren

De volgende manier om energie in de badkamer te besparen die we willen delen is om te kiezen voor een thermostaatkraan. Een thermostaatkraan heeft als grootste voordeel dat het sneller het water op de gewenste temperatuur kan brengen. 

Het bad isoleren

Neem je graag een lekker warm bad? Dat begrijpen we maar al te goed, maar het nadeel is dat het warme water best snel af kan koelen. Door je bad te isoleren blijft het water langer warm. Voor het isoleren van je bad is wel een investering nodig, maar daarmee zorg je wel dat je langer kunt genieten van een warm bad.

Douchen in plaats van het nemen van een bad

Een beter alternatief dan het isoleren van je bad is natuurlijk om te douchen in plaats van het nemen van een bad. Om een bad te vullen heb je ongeveer 150 liter water nodig en ook al isoleer je jouw bad, de hoeveelheid water die er voor nodig is blijft hetzelfde. Het enige voordeel is dat het water langer warm blijft, maar je nog steeds veel meer warm water verbruikt dan tijdens een douchebeurt. Voor een douchebeurt van vijf minuten is er ongeveer 60 liter nodig, wat zelfs lager kan uitvallen wanneer je over een waterbesparende douchekop beschikt.

Laat de kraan niet onnodig lopen

Dit is een inkoppertje, maar toch laten we met zijn allen de kraan onnodig aanstaan. We denken al snel dat het weinig uit zal maken, maar alle kleine beetjes samen kunnen een behoorlijk verschil maken. Ook kun je minder vaak warm water gebruiken. Je handen wassen of je scheermesje schoonmaken met koud water kan prima en zal niet zorgen voor meer ongemak. 

Een zonneboiler aanschaffen

Het aanschaffen van een zonneboiler is een andere manier om meer energie in de badkamer te besparen. Dit zorgt namelijk voor warm water met energie van de zon. Hier kun je veel besparen op het energiegebruik in de badkamer. Helaas zul je in de winter niet al je warm water via zo’n boiler kunnen krijgen, maar in de zomer zal het wel mogelijk zijn om bijna al je warm water via een zonneboiler te ontvangen. 

Een ander voordeel is dat je voor het aanschaffen van een zonneboiler subsidie kunt krijgen. Dit geldt overigens voor veel andere maatregelen voor het verduurzamen van je woning. Lees hier bijvoorbeeld hoe je subsidie kunt krijgen voor het vergroenen van je tuin en dak.

Kies voor duurzame LED verlichting

Gebruik je nog steeds ouderwetse gloeilampen? Dan is het de hoogste tijd om over te stappen om LED verlichting. Deze maatregel geldt overigens niet alleen voor de verlichting in je badkamer, maar voor alle verlichting in je huis. LED verlichting gaat ongeveer twintig keer zo lang mee dan gloeilampen.

Bespaar met een waterbesparend toilet 

Door een waterbesparend toilet in je badkamer te laten plaatsen ben je zeer goed bezig. Een waterbesparend toilet  is zowel goed voor het milieu, maar ook zul je dit merken in je portemonnee. Net als een zonneboiler is hier wel een relatief grote investering voor nodig, maar profiteer je daar op lange termijn van.

Douche minder vaak en gebruik een timer

De laatste tip om energie in de badkamer te besparen kun je wel direct toepassen. Door minder vaak of lang te douchen bespaar je uiteraard op je waterverbruik. In Nederland duurt een gemiddelde douchebeurt tussen de zeven en negen minuten. Door bijvoorbeeld vijf minuten te douchen kun je op jaarbasis behoorlijk wat besparen. Je kunt eventueel een timer aanschaffen voor in de badkamer of gebruik de timer op je mobiel om er voor te zorgen dat je niet langer dan een bepaalde tijd gaat douchen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *