Je huis duurzaam schoonmaken met deze handige 10 schoonmaaktips

Inhoudsopgave

Veel schoonmaakmiddelen bevatten overbodige chemische middelen en dat is natuurlijk niet erg duurzaam. Er zijn genoeg milieuvriendelijke middelen waarmee je jouw huis prima schoon kunt krijgen. Daarom vonden wij het tijd om een artikel te schrijven met tien handige schoonmaaktips voor het duurzaam schoonmaken van je woning. Verder lees je in dit artikel waarom het goed is om duurzaam schoon te maken en wat we precies onder duurzaam schoonmaken verstaan.

Wat is duurzaam schoonmaken?

Allereerst willen we in het kort toelichten wat duurzaam schoonmaken precies inhoudt. Wanneer je kiest voor duurzaam schoonmaken, verminder je het gebruik van water en maak je schoon met middelen die minder slecht voor het milieu zijn. Deze schoonmaakmiddelen bevatten geen of in ieder geval een stuk minder chemische stoffen. 

Waarom duurzaam schoonmaken?

Duurzaam schoonmaken heeft meerdere voordelen. Zo is het een stuk beter voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid is het een betere keuze. Zo zijn ecologische middelen beter voor je huid en ook voor je luchtwegen is het gezonder. Verder zijn veel duurzame schoonmaakmiddelen dierproefvrij en/of vegan.

Agressieve schoonmaakmiddelen vermijden

De eerste schoonmaaktip om duurzaam schoon te maken die we je willen meegeven is om agressieve schoonmaakmiddelen links te laten liggen. Dit betekent dat je middelen met chloor, bijvoorbeeld bleekwater, niet meer gaat gebruiken. Er zijn namelijk veel betere alternatieven, zoals allesreiniger of een natuurlijke zeep.

Controleer het EU Ecolabel

Tijdens het kopen van schoonmaakmiddelen is het aan te raden op te kijken of het product beschikt over het EU Ecolabel. Het EU Ecolabel is een keurmerk voor non-foodproducten in Europa. Wanneer een product beschikt over dit label, betekent dat het een lage milieubelasting heeft tijdens de productie. Zo kun je gemakkelijk zien of een product duurzaam is.

Haal azijn en soda weer in huis

Een andere tip is om weer azijn en soda te gebruiken tijdens het schoonmaken. Door het gebruik van natuurlijke zuren, bijvoorbeeld citroen en azijn, ben je op een bewuste manier bezig en kun je ontzettend veel schoonmaken. Daarnaast is baking soda een middel dat we onze lezers kunnen aanraden.

Koop milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Het aanschaffen van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen is ook een goede optie om duurzaam bezig te zijn. Dit vergt in het begin even wat tijd om de juiste producten te vinden, maar de meeste supermarkten bieden een alsmaar groeiend assortiment duurzame schoonmaakmiddelen aan.

Kies voor duurzame wasmiddel

Ook het wassen van je kleding kan een stuk duurzamer. Er bestaan veel wasmiddelen welke natuurlijk ingrediënten bevatten en daarom beter zijn voor het milieu. Verder kunnen we ook de zogeheten ecologische waseieren aanraden. Deze waseieren zijn gemaakt van gerecycled plastic en hebben daarnaast nog een groot voordeel. Een wasei gaat doorgaans tot zeventig wasbeurten mee, waardoor je ook nog eens aardig wat geld kunt besparen.

Let op de dosering

Het gebeurt al snel dat we een te hoge dosering schoonmaakmiddelen gebruiken, maar door hierop te letten, kun je aardig wat besparen. Te veel schoonmaakmiddel en wasmiddel is helemaal niet nodig en het kost slechts een kleine moeite om hierop te letten.

Het gebruik maken van microvezeldoekjes

De volgende schoonmaaktip om duurzaam schoon te maken is om gebruik te maken van microvezeldoekjes. Dit zijn natuurlijke producten en gaan ontzettend lang mee. Vaak kun je microvezeldoekjes tientallen of zelfs honderden schoonmaakbeurten gebruiken. Dit is veel meer dan bijvoorbeeld wegwerpdoekjes of zelfs katoenen doekjes. Kortom, tijdens het schoonmaken van je huis mogen microvezeldoekjes volgens ons niet ontbreken.

Regelmatig je huis ventileren

Het is ontzettend belangrijk dat de luchtkwaliteit in je huis van hoogwaardige kwaliteit is. Door bepaalde schoonmaakmiddelen en bouwmaterialen kunnen er schadelijke stoffen blijven hangen. Wanneer je regelmatig je huis goed ventileert, zal dit de luchtkwaliteit van je huis ten goede komen. Dit geldt uiteraard voor de woonkamer, maar ook voor andere ruimtes zoals je slaapkamer is dit erg belangrijk. Je wilt namelijk dat je ‘s nachts in een gezonde lucht kunt slapen.

Vuile sop door de gootsteen doorspoelen

We zijn bijna aan het einde gekomen van onze lijst met handige duurzame schoonmaaktips, maar een tip die zeker niet mag ontbreken is om de vuile sop door de gootsteen door te spoelen. Dit is belangrijk omdat enkel via het riool het water gereinigd kan worden door zuiveringsinstallaties. 

Kies voor duurzame merken 

Helaas zijn er nog veel merken die niet al te duurzaam bezig houden. Toch bestaan er meer dan genoeg milieuvriendelijke merken als het gaat om schoonmaakmiddelen. Belangrijk om te weten is dat er ook veel merken zijn die gebruik maken van greenwashing. Dit betekent dat ze zich duurzamer voordoen dan ze eigenlijk zijn. Een goede manier om te zien hoe duurzaam een schoonmaakmiddel is, is door te kijken of ze beschikken over het EU Ecolabel, waar wij het eerder in dit artikel over hadden.

Echter, we willen onze lezers toch een beetje op weg helpen en zijn daarom op zoek gegaan naar hoogwaardige en duurzame merken voor schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen van de volgende merken kun je met een gerust hart in huis halen: Dille & Kamille, Faith in Nature, Sonett, Ecover, Sodasan en Attitude. Uiteraard zijn er nog vele andere merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen