Dit zijn 6 duurzame woontrends van 2023 die je niet mag missen

Inhoudsopgave

Duurzaamheid wordt een alsmaar belangrijker thema in ons leven en dat zien we ook terug in onze huishouden. Daarom vonden wij het belangrijk om een artikel te wijden aan de belangrijkste duurzame woontrends van 2023. Duurzaam wonen kan op verschillende manieren. Zo kun je uiteraard meubels aanschaffen van gerecyclede materialen, kiezen voor gebruikte meubels en accessoires of door meer groen in huis te halen.

In dit artikel lees je wat de zes belangrijkste duurzame woontrends van 2023 zullen worden en sluiten we het artikel af met meerdere handige tips om zo duurzaam mogelijk te wonen.

Duurzame woontrends 2023

We worden steeds milieubewuster en dit zie je op veel verschillende manieren terug in ons leven. Van wat wij dagelijks eten tot aan welke producten we op onze huid smeren. Echter, ook duurzaam wonen is voor veel mensen een steeds belangrijker onderdeel van het leven. Hieronder hebben wij zes woontrends voor het komende jaar op een rij gezet.

Gerecyclede materialen

De vraag naar meubels en accessoires welke van gerecycled materiaal zijn gemaakt is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze stijgende lijn zal het hoogstwaarschijnlijk in 2023 door blijven zetten. Denk hierbij aan producten die zijn gemaakt van bioplastic en gerecycled hout. Meubelmakers met een verhaal en die respect voor de natuur en mens hoog in het vaandel hebben blijven steeds populairder worden. Daarom vonden wij dat deze woontrend zeker niet mag ontbreken in deze lijst.

Hergebruik van meubels en accessoires

Naast het aanschaffen van meubels die zijn gemaakt van gerecycled materiaal, kun je natuurlijk ook kiezen om tweedehands meubels en accessoires in huis te halen. Het is niet voor niets dat we met z’n alle maar al te graag op Marktplaats speuren naar mooie pareltjes. Ook langsgaan bij verschillende kringloopwinkels is voor steeds meer Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. Wij verwachten dat dit in 2023 niet zal veranderen en zelfs zal toenemen. De meubels en accessoires die je op Marktplaats of bij een kringloop vindt, doen vaak niet veel onder aan meubels die je nieuwe kunt kopen. Mocht dit wel het geval zijn, dan doet een laagje verf vaak al wonderen.

Meer groen in huis

Een andere duurzame woontrend van 2023 die we willen benoemen is het in huis halen van meer groen. Omdat we steeds duurzamer worden, wordt de natuur ook steeds meer gewaardeerd. En als je het ons vraagt mogen paar mooie planten in bijvoorbeeld de woonkamer niet ontbreken. Een grote kamerplant kan een ruimte een gezellige sfeer geven, maar heeft daarnaast ook meerdere andere voordelen. Zo hebben planten bijvoorbeeld ook een positief effect op de gezondheid van de mens.

Vintage spulletjes 

Het aanschaffen van vintage spulletjes zal in 2023 hoogstwaarschijnlijk alleen maar populairder worden. Steeds meer huishoudens hebben een interieur waar vintage meubels en accessoires niet in misstaan.  

Ruimtes voor dubbel gebruik

Ook het inrichten van ruimtes voor dubbel gebruik is een woontrend die in 2023 aan populariteit zal winnen. Denk hierbij aan een woonkamer met een bureau om te werken, een slaapkamer welke is uitgerust met fitnesstoestellen of een eetkamer met een opslag voor boeken of wijnen. 

Smart home

De laatste woontrend van 2023 die we hier willen benoemen is het gebruik van smart home. De technologie maakt elk jaar een groei door en dat zien we ook terug bij de duurzaamheid van onze woningen. Zo hebben steeds meer huishoudens een slimme thermostaat, waarmee de temperatuur in een huis optimaal wordt gebruikt. De temperatuur kun je op afstand instellen, zelfs wanneer je niet thuis bent. Dit voorkomt dat je onnodig gas verbruikt. Verder kan de verlichting in huis met een goed lichtsysteem voor meer duurzaamheid zorgen.

Tips voor duurzaam wonen

We hebben hierboven verschillende woontrends van 2023 op een rij gezet. Nu willen wij nog enkele tips geven om duurzaam te wonen. 

Zo is het belangrijk dat je bewust bent van waar je koopt. Er zijn talloze (online) winkels en merken waar zo min mogelijke schadelijke materialen worden gebruikt. Denk hierbij aan de vele bedrijven die plasticvrije producten verkopen. Ook kun je door meubels en accessoires bij een lokale winkel aan te schaffen besparen op de de kosten van verzending.

Verder kun je bij het winkelen ook kijken naar verschillende keurmerken. Zo kun je bij bijvoorbeeld het aanschaffen van hout kijken naar het FSC keurmerk. Wanneer hout over dit keurmerk beschikt, betekent dat het is gemaakt volgens de eisen van de natuurbescherming. Verder zijn er ook andere keurmerken in het leven geroepen die aangeven of een product is geproduceerd met oog voor het milieu, de bossen en andere belangrijke duurzame aspecten. Ten slotte is het belangrijk dat bij het aanschaffen van huishoudelijke apparatuur wordt gelet op het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe duurzaam een apparaat is. Mocht je hier meer over willen weten, dan is het artikel dat wij over het energielabel van huishoudelijke apparaten hebben geschreven aan te raden.

De laatste tip die we willen meegeven is om over te stappen op LED verlichting. LED verlichting is in vergelijking met gloei- en halogeenlampen veel beter voor het milieu. LED lampen bevatten geen gevaarlijk kwik en zijn veel zuiniger dan andere soorten verlichting. Hierdoor is het ook een stuk beter voor de portemonnee. 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen