Zorg voor duurzame verlichting in huis dankzij deze 6 handige tips

Inhoudsopgave

Verlichting is essentieel in ieder huishouden en heeft naast het verlichten van een ruimte meerdere andere doeleinden. Eén daarvan is dat het een ruimte een bepaalde sfeer mee kan geven. En omdat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt onder veel Nederlanders, zie je dat ook terug in het verlichten van een woning. Voor het verlichten van je huis heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. 

In dit artikel lees je hoe je weet of je te maken hebt met duurzame verlichting en geven wij meerdere handige tips hoe je zo duurzaam om kunt gaan met de verlichting in huis en in je tuin. 

Hoe weet je hoe duurzaam verlichting is?

Voordat we onze zes tips prijsgeven over het zo duurzaam mogelijk verlichten van een ruimte, is het belangrijk om te weten hoe je kunt achterhalen of verlichting duurzaam is. Dit kun je zien aan de verhouding tussen het aantal lumen en het aantal watt van een lamp. Lumen (lm) geeft aan wat de lichtopbrengst van een lamp is en watt toont het vermogen van een lamp. Des te beter de verhouding tussen deze twee is, des te zuiniger de lamp is. Neem als voorbeeld een lamp met 710 lm en 60 watt en een lamp met eveneens 710 lm en een vermogen van 8 watt. De lamp met 710 lumen en 8 watt is een stuk zuiniger dan de eerste lamp. 

Tips voor duurzame verlichting in huis

Er zijn talloze manieren hoe je kunt zorgen voor duurzame verlichting in huis. Dit varieert van het aanschaffen van de juiste lampen tot aan creatief omgaan met natuurlijk verlichting. In dit artikel hebben wij zes handige tips op een rij gezet en zullen wij elke tip in het kort toelichten. We sluiten dit artikel af met een handige tip waarmee je ook duurzaam met buitenverlichting om kunt gaan.

Stap over naar LED verlichting

De eerste tip voor duurzame verlichting in huis die we je willen meegeven is misschien wel de belangrijkste en dat is om over te stappen op LED verlichting. LED verlichting is veel zuiniger dan andere soorten verlichting. Daardoor heeft het ook een veel lagere CO2 uitstoot. Verder is een groot voordeel van LED verlichting dat het goed voor de portemonnee is. Het zal op lange termijn namelijk een stuk voordeliger zijn dan ouderwetse verlichting.

Laat verlichting niet onnodig aan

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in een gemiddeld huishouden kan er een stuk zuiniger om worden gegaan als het gaat om het overbodig aan laten van lampen. En hoewel je tegenwoordig zeer energiezuinige lampen hebt, blijft dit natuurlijk zonde. Daarnaast is het een kleine moeite om hierop te letten. Ook zijn er veel lichtsystemen waarbij dit op afstand via bijvoorbeeld een mobiele app geregeld kan worden. Daarnaast weet zo’n systeem vaak ook wanneer er iemand thuis is. Ten slotte kunnen zulke systemen zo ingesteld worden dat de verlichting op een bepaald tijdstip automatisch uitgaat.

Creëer natuurlijke verlichting

De volgende tip voor duurzame verlichting in huis kun je direct toepassen en dat is om creatief om te gaan met natuurlijke verlichting. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld zonlicht. Zonlicht zorgt namelijk niet alleen voor minder energie, maar heeft ook een positief effect op je gezondheid. 

Enkele manieren om meer natuurlijke verlichting in huis te krijgen is door het plaatsen van spiegels en glimmende objecten in een ruimte, het inkorten van bomen en struiken die het licht eventueel belemmeren en het schoonhouden van je ramen. Vuile ramen laten namelijk minder licht door.

Recycle je oude lampen

Het is een kleine moeite en heeft een positieve impact op het milieu. Door het recyclen van oude lampen worden er grondstoffen bespaard en wordt er dus ook minder CO2 uitgestoten. Bij verschillende supermarkten, bouwmarkten en andere winkels vind je inleverbakken waar je terecht voor het inleveren van je oude lampen.

Kies voor duurzame energie

Het in huis halen van duurzame energie is ook een goede manier om duurzaam met je verlichting om te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door het installeren van zonnepanelen. Door gebruik te maken van zonnepanelen haal je de energie voor je woning uit niet-fossiele grondstoffen. Mocht dit teveel werk zijn of kies je liever voor een optie met een lager prijskaartje, dan kun je ook kiezen voor een energieleverancier waarvan je weet dat zij groene stroom leveren. Onder andere Consumentenbond heeft hier in het verleden grondig onderzoek naar gedaan. 

Duurzame buitenverlichting

We hebben hierboven meerdere handig tips gegeven voor het creëren van duurzame verlichting voor je huis. Echter, ook met de buitenverlichting zijn er meerdere milieuvriendelijke mogelijkheden. Deze opties zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar doorgaans ook beter voor je portemonnee. Eén van de opties is om buitenverlichting met een sensor aan te schaffen. De buitenverlichting gaat pas branden wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Dit is bijvoorbeeld erg handig in de nacht. Daarnaast bestaat er ook buitenverlichting welke op zonne-energie werken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen