Goede voornemens: 9 tips om duurzamer te gaan wonen

Inhoudsopgave

Begin het jaar goed en kies om duurzamer te wonen. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat we met zijn allen bijdragen aan een betere planeet. Daarom lees je in artikel negen handige tips om duurzamer te gaan wonen. Deze tips variëren van het isoleren van je woning tot aan het scheiden van je afval.

Ben je benieuwd hoe je een duurzaam interieur kunt creëren? Wij hebben een artikel geschreven met meerdere ideeën voor een duurzaam interieur. Hierbij kun je denken aan tweedehands meubels, werken met natuurlijke materialen of je spullen kopen bij lokale meubelwinkels.

Wat is duurzaam wonen?

Voordat we onze tips om duurzamer te gaan wonen prijsgeven, willen we eerst in het kort toelichten wat duurzaam wonen eigenlijk betekent. Onder duurzaam wonen verstaan wij een investering voor de toekomst of een investering welke direct rendement voor het klimaat oplevert. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren, maar in dit artikel richten we op zaken omtrent het verduurzamen van een woning. Dit is een korte beschrijving, maar na het lezen van onderstaande tips om duurzamer te gaan wonen, zul je hoogstwaarschijnlijk een duidelijker beeld krijgen.

Je huis beter isoleren

De eerste maatregel die je kunt nemen om goed het jaar te beginnen is niet de goedkoopste, maar op lange termijn zul je hier wel het meeste profijt van ondervinden. Door je huis te isoleren moet je wel een investering doen van duizenden euro’s, maar deze investering verdien je doorgaans binnen ongeveer acht jaar terug. Het isoleren van je huis kan overigens op verschillende manieren en je hoeft natuurlijk niet alles tegelijkertijd te laten doen. Zo kun je het dak, de muren en de vloer van je woning isoleren. Ook kun je dubbelglas laten plaatsen mocht je woning dat nog niet hebben. 

Ben je benieuwd wat een geïsoleerd huis aan voordelen met zich meebrengt? Wij hebben een artikel geschreven met onder andere de voordelen van een geïsoleerd huis op je energierekening.

Overstappen op duurzame energie

Mocht het isoleren van je woning een te grote stap zijn of is het niet verstandig omdat je bijvoorbeeld een huurwoning hebt, dan is het overstappen op groene stroom een goedkoper en makkelijker alternatief. Er zijn verschillende energieleveranciers in Nederland die dit aanbieden en daarom is het verstandig om van tevoren deze aanbieders goed met elkaar te vergelijken.

Verbouwen met groene bouwmaterialen

Ben je van plan om binnenkort te gaan verbouwen? Kies dan voor duurzame bouwmaterialen. Dit is zeer belangrijk voor het klimaat, want bouwmaterialen zijn verantwoordelijk voor ruim 20 procent van de milieu-impact van een gebouw. Bij aanschaf van bouwmaterialen kun je letten op verschillende keurmerken. Zo kun je onder andere letten op het Europese Ecolabel, FSC-keurmerk en Natureplus.

Regenwater hergebruiken

Een andere tip om duurzamer te gaan wonen die we je mee willen geven is om regenwater te hergebruiken. Dit kun je doen door een regenwaterput of infiltratiesysteem te laten installeren. 

Verstandig omgaan met de energie

Een ander goede voornemen om duurzamer te wonen is om verstandig met je energie om te gaan. Er zijn meerdere manieren hoe je dit kunt doen. Denk hierbij aan tochtstrippen bij deuren plaatsen, ruimtes enkel verwarmen wanneer je er aanwezig bent en sluipverbruik tegen te gaan. Sluipverbruik is het energieverbruik van apparaten wanneer deze op standby-mode of uit staan. Lees in dit artikel wat je kunt doen om sluipverbruik te verminderen.

De oude CV-ketel vervangen

Door je oude CV-ketel te vervangen kun je aardig wat energie besparen. Moderne CV-ketels zijn namelijk veel zuiniger dan oudere modellen. En hoewel het wel een relatief grote investering is, zul je er op termijn veel voordeel uithalen.

Ecologische meubels kopen

Wanneer je duurzamer wilt gaan wonen kun je ook bij het kopen van meubels en woonaccessoires kijken of deze zijn gemaakt van duurzame materialen. Bij duurzame materialen kun je denken aan bijvoorbeeld gerecycled plastic, bamboe of kurk. Deze materialen zijn zeer goed voor het klimaat en daarnaast bieden (online) meubelwinkels een groot assortiment producten die hiervan zijn gemaakt. 

Op Ecodeco.nl kun je een artikel lezen met verschillende leuke en handige ideeën voor een duurzaam interieur. Eén van deze ideeën is bijvoorbeeld om te kiezen voor duurzame meubels of om gebruikte meubels een tweede leven te geven.

Breng meer groen in huis

Dat het in huis halen van planten om meerdere redenen een goed idee is, komt hoogstwaarschijnlijk niet als een verrassing. Eén van deze redenen is dat het bijdraagt aan het verduurzamen van je woning. Naast planten kun je ook kiezen voor een groendak of een mooie boom of planten in de tuin. 

Afval beperken en scheiden

Ook beginnen met het scheiden van je afval is een goed voornemen voor dit jaar. Door dit te doen kan je afval vaak gerecycled worden. Zo is dat het geval bij onder andere plastic en glas. Het kost je een kleine moeite, maar wanneer we dat met zijn allen doen, kan het een grote impact hebben.

Subsidie voor het verduurzamen van je woning

Het verduurzamen van je woning kan behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig bestaat er in Nederland verschillende subsidies waarmee je een gedeelte vergoedt krijgt. Door enkele vragen te beantwoorden op de website Verbeteruwhuis.nl kun je zien of en hoeveel subsidie je van de overheid kunt krijgen. Dit kan verschillen per gemeente waar je woonachtig bent en ook wat je wilt gaan verbouwen speelt hier een rol bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen