15 manieren om geld en energie te besparen

Inhoudsopgave

Bij de meeste Nederlandse huishoudens neemt energie een steeds hoger deel van het budget in. Hoog tijd dus om zowel geld als energie te besparen. Gelukkig zijn er veel eenvoudige dingen die je kunt doen om zowel je portemonnee als het milieu te besparen.

Ontdek hieronder 15 praktische tips en slimme keuzes die je kunt maken om je energieverbruik en kosten te verlagen.

1. Schakel lichten uit bij het verlaten van een kamer

Een eenvoudige gewoonte die een groot verschil kan maken, is het consequent uitschakelen van lichten wanneer je een ruimte verlaat. Door dit regelmatig te doen, kun je een flink bedrag besparen op je maandelijkse elektriciteitsrekening.

2. Stap over op LED-verlichting

Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Deze verbruiken tot 90% minder energie en gaan bovendien veel langer mee, wat ze een duurzame en kostenefficiënte keuze maakt. Moderne LED’s komen trouwens in tal van kleuren en vormen, dus niet enkel de “koude”, witte kleuren van vroeger.

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Vervang oude energie-intensieve apparaten, zoals drogers en koelkasten, door modernere, efficiëntere modellen. Dit kan je elektriciteitsverbruik met 50% verminderen. Denk ook aan de installatie van een warmtepomp als alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

4.     Vermijd onnodige verplaatsingen

Als je bepaalde verplaatsingen met de auto kunt vermijden, dan is dat een besparing voor jezelf en ook beter voor het milieu. Zo kun je kiezen voor een virtuele vergadering, enkele dagen per week van thuis werken, of jouw bezoek aan een gokhal vervangen door een sessie bij online casino’s die Cruks omzeilen.

5. Haal apparaten uit het stopcontact

Veel apparaten gebruiken ook in standby-modus energie, vaak aangeduid als “sluipverbruik.” Door opladers, televisies en computers volledig uit te schakelen, kun je tot €100 per jaar besparen.

6. Verminder waterverbruik

Snelle, eenvoudige aanpassingen zoals korter douchen, de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen en water koken met precies de benodigde hoeveelheid, helpen niet alleen je waterrekening, maar ook je energieverbruik te verlagen.

7. Stel de thermostaat lager in

Een thermostaat instellen op een lagere temperatuur – bijvoorbeeld 17°C in de winter – kan je verwarmingskosten aanzienlijk verminderen. Elk graadje lager bespaart ongeveer 3% op je energierekening.

8. Investeer in slimme apparaten

Automatische systemen zoals slimme thermostaten en stopcontacten kunnen energie besparen zonder dat je ernaar hoeft te kijken. Deze apparaten schakelen automatisch uit wanneer ze niet worden gebruikt en passen instellingen aan op basis van jouw routine.

9. Kies voor dubbele beglazing

Dubbel glas in ramen en deuren houdt warmte beter vast, vermindert kou in de winter en houdt je huis koel in de zomer. Dit verlaagt niet alleen je energierekening, maar ook je ecologische voetafdruk.

10. Overweeg een warmtepomp

Een warmtepomp verplaatst de warmte binnen je huis, in plaats van het enkel te genereren. Het haalt de warmte van buiten, en kan in combinatie worden gebruikt met een klassieke CV-ketel. Hoewel er een hogere investeringskost is, kun je na een aantal jaar enorm besparen op stookkosten.

11. Kook met een deksel

Door tijdens het koken een deksel op de pan te gebruiken, kun je de kooktijd en het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Dit is natuurlijk niet van toepassing op alle soorten gerechten, maar jouw pastaschotel zal in elk geval veel sneller klaar zijn.

12. Was op lagere temperaturen

Kies voor koudere wastemperaturen en draai alleen volle wasmachines. Dit verlaagt je energieverbruik en spaart water. Verder kun je ook biologisch afbreekbare wasmiddelen overwegen, om je ecologische voetafdruk nog te verkleinen.

13. Schakel over op zonne-energie

Gebruik zonne-energie voor dagelijkse apparaten, zoals lampen of opladers. Zonnepanelen of kleinere zonneproducten zijn duurzame alternatieven die je energiekosten verlagen. Bovendien kun je na een aantal jaar enorm besparen op energiekosten.

14. Dicht tocht en luchtlekken

Tocht bij deuren en ramen zorgt voor onnodige energieverspilling. Bovendien is een tochtig huis gewoon ongezellig. Gebruik tochtstrips of kit om luchtlekken te dichten en bespaar tot €100 per jaar. Goede isolatie in muren, vloeren en het dak kan de verwarmingskosten met 30% verminderen. Vergeet niet om ook boilers te isoleren om warmteverlies tegen te gaan.

15. Laat een energie-audit uitvoeren

Een energie-audit door een professional helpt je zwakke punten in je huis te ontdekken en praktische oplossingen te vinden. Dit kan je honderden euro’s besparen op je jaarlijkse energierekening.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *