Ben je van plan om je woning te verbouwen en wil je dat op een duurzame manier doen? In dit artikel zullen wij de meest duurzame bouwmaterialen benoemen. Deze bouwmaterialen zorgen dat jouw CO2 voetafdruk geminimaliseerd wordt. Naast een overzicht met duurzame bouwmaterialen, lees je in dit artikel ook wat de betekenis van cradle-to-cradle is.
Wat is cradle-to-cradle?
Voordat we acht duurzame bouwmaterialen prijsgeven, vinden wij het belangrijk om de betekenis van cradle-to-cradle toe te lichten. Dit is een certificaat, ook wel bekend als C2C-certificering en geeft aan of een product als duurzaam gezien kan worden. Zo is een product met een C2C-certificering positief beoordeeld of verschillende punten. Zo heeft het een positieve beoordeling gekregen op de volgende punten: sociaal beleid, hergebruik in biologische kringlopen, energieverbruik in het productieproces, waterverbruik in het productieproces en materiaalkeuze. Dit is een zeer betrouwbaar certificaat, dus mocht je een product zien met zo’n certificaat, dan je kun met een gerust hart dit product aanschaffen.
8 duurzame bouwmaterialen
Voor wie gaat verbouwen en dit op een milieuvriendelijke manier wilt doen, heeft de keuze uit verschillende mogelijkheden. Wij hebben hieronder acht duurzame bouwmaterialen op een rij gezet. Per materiaal zullen wij verschillende belangrijke informatie vermelden.
Bamboe
Het komt waarschijnlijk niets als een verrassing dat bamboe een vermelding krijgt in een lijst met duurzame materialen. Het is een grassoort en is een natuurlijk materiaal. De productie van bamboe is zeer hoog en daarom kan het geen kwaad om bamboe te gebruiken tijdens het verbouwen.
Koud gebakken steen
Bakstenen worden doorgaans gebakken op een temperatuur tussen de 1000 graden en de 1200 graden. Echter, je kunt ook kiezen voor zogeheten koud gebakken steen. En hoewel de naam dit wel doet vermoeden, worden koud gebakken stenen niet echt gebakken. Het komt echter tot stand door een reactie van klei met alkali. Tijdens dit proces worden de stenen niet warmer dan 50 graden, waardoor er dus veel minder energie voor nodig is.
Profielplaten
Een ander duurzaam bouwmateriaal waarmee je aan de slag kunt gaan zijn profielplaten. Profielplaten zijn geprofileerde metalen platen met een coating. Er zijn verschillende soorten profielplaten en deze zijn voor verschillende klussen geschikt. Zo zijn er platen welke geschikt zijn voor wanden, maar bestaan er ook platen welke voor het dak geschikt zijn. Verder is het handig om te weten dat ze uiterst geschikt zijn voor het wind- en waterdicht maken van het dak of wanden van bijvoorbeeld een woning, tuinhuis of een loods. Ook het feit dat het doorgaans zeer voordelig is, is een belangrijk voordeel om te vermelden.
gerecycled hout
Zelf vinden wij een interieur met veel hout erg mooi. Door gebruik te maken van gerecycled hout ben je zeer duurzaam bezig. Je kunt dit doen door op zoek te gaan naar herwonnen (lees: tweedehands) hout. Dit hout is bijvoorbeeld afkomstig van gesloopte panden. Het grootste voordeel door hout te hergebruiken is dat er geen bomen hoeven te worden gekapt voor jouw verbouwing. En je hoeft niet bang te zijn dat de kwaliteit minder is dan nieuw hout, want het wordt namelijk zo bewerkt dat het er als nieuw uitziet en aanvoelt.
Gerecycled metaal
Net als gerecycled hout kun je ook kiezen voor gerecycled metaal. Metaal wordt gewonnen door mijnbouw en de impact hiervan is zeer slecht voor het klimaat. Er is al veel schade hierdoor aan het milieu aangebracht en hoewel hier niets meer tegen te doen is, kunnen we met z’n allen er wel voor zorgen dat dit in de toekomst minder gedaan hoeft te worden. Door ijzer, aluminium en andere metalen te hergebruiken tijdens een verbouwing, draag je bij aan een beter klimaat.
Hennep
In het begin van dit artikel bespraken we dat bamboe een natuurlijk product is en er geen chemische middelen voor nodig zijn om dat te verbouwen. Dit geldt ook voor het verbouwen van hennep en daarom is het een goede optie om te gebruiken tijdens een verbouwing. Het is niet voor niets dat hennep alsmaar populairder wordt. Het is zeer stevig en kan gebruikt worden voor verschillende klussen.
Schapenwol of kurk als isolatiemateriaal
Wil je jouw woning gaan isoleren of dit laat doen? De duurzaamste manier om dat te doen is door te werken met kurk of schapenwol. Het is wel belangrijk om te weten dat deze duurzame materialen niet voor alle isolaties gebruikt kunnen worden.
Ben je benieuwd wat de voordelen van een geïsoleerd huis zijn? Lees dan ons artikel waarin wij alle voordelen van een geïsoleerd huis op een rij hebben gezet. Eén van deze voordelen is bijvoorbeeld dat de energierekening flink lager zal uitvallen.
Een groendak
We zijn aan het einde gekomen van onze lijst met duurzame bouwmaterialen. We willen dit artikel afsluiten met het benoemen van de voordelen van een groendak. Dit is een dak, ook wel bekend als sedumdak, dat begroeid is met planten. Dit is uiteraard zeer goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit rond je woning. Daarnaast zorgt een groendak voor een beter binnenklimaat. Kortom, zeker een goede optie wanneer je jouw woning wilt verduurzamen.