Al ruim 15 jaren krijgen in Nederland huishoudelijke apparaten een energielabel. Dankzij zo’n energielabel kun je eenvoudig zien hoe duurzaam een apparaat is. Sinds dit energielabel in 2008 in het leven is geroepen, is er veel veranderd en is het een stuk complexer geworden. Zo werd er in het begin enkel een waardering van A tot D gegeven, waar A stond voor het meest duurzaamst en een huishoudelijk apparaat met een beoordeling D juist niet duurzaam waren. Door de jaren heen kwam daar ook nog A+, A++ en A+++ bij. Ook bevatten energielabels voor huishoudelijke apparatuur tegenwoordig meer dan enkel een beoordeling.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over welke apparaten een energielabel krijgen, waarom er een energielabel wordt gegeven aan huishoudelijke apparaten en lees je nog meer handige informatie over het energielabel voor huishoudelijke apparatuur.
Wat zegt een energielabel voor huishoudelijke apparatuur?
Het energielabel geeft aan hoe zuinig een huishoudelijk apparaat is. Aan de hand van de kleurcode en de letter zie je of bijvoorbeeld een koelkast veel verbruikt in verhouding met andere modellen. Hierdoor is het bij aanschaf van huishoudelijke apparatuur makkelijk om te zien met welk model je op den duur het voordeligst uit bent. Zo kan de aanschafprijs van bijvoorbeeld een wasmachine met een D score lager zijn dan een ander model met een betere score, maar ben je op lange termijn duurder uit.
Overigens zit er nogal een verschil tussen de energielabels voor verschillende apparaten. Zo is het label van een wasmachine complexer dan bijvoorbeeld dat van een magnetron. Bij een wasmachine spelen namelijk meerdere factoren een belangrijke rol, zoals het waterverbruik, draaisnelheid etc.
Het nieuwe energielabel
Sinds maart 2021 is er een nieuw (verbeterd) energielabel uitgebracht. Voorheen liepen de energielabels van A+++ tot D, waar D het minst zuinigst was en A+++ het meest zuinigst. De laatste jaren kwamen er steeds meer zuinige apparaten op de markt, welke label A of hoger kregen. Doordat de meeste apparaten een A, A+, A++ of A+++ label kregen, ontstond er vaker verwarring onder consumenten.
De plusjes zorgden bij veel kopers voor verwarring. Daarom werd er besloten om af te zien van de plusjes en apparaten een score te geven tussen A en G, waar G het minst zuinigst is en A het meest zuinigst. Ook wordt er een stuk strenger omgegaan met het geven van een score. Zo krijgt bijvoorbeeld een wasmachine die vroeger een A+++ score kreeg, nu het label B of C. Dit is gedaan met het oog voor de toekomst.
Het zal misschien wennen zijn wanneer je nu gaat winkelen en geen of nauwelijks apparaten vindt met het label A, terwijl eerder bijna alle apparaten een score hadden van A of hoger. Echter, in de toekomst zullen er weer steeds meer huishoudelijke apparaten met een energielabel A of B in de winkel te vinden zijn.
Voor welke huishoudelijke apparatuur?
In maart 2021 kregen niet alle huishoudelijke apparaten direct een nieuw energielabel. In eerste instantie gold dit enkel voor wasmachines en was-droogcombinaties (geen drogers), vaatwassers, koelkasten en diepvriezers en televisies en computerschermen. Vanaf 1 september dat jaar kregen ook elektrische lampen het verbeterde energielabel.
In de toekomst zullen ook andere apparaten het nieuwe energielabel krijgen. Zo zal dit vanaf 2025 ook gelden voor drogers, airconditioners en stofzuigers. Daarnaast krijgen verwarmings- en warmwatertoestellen en boilers vanaf 2032 een nieuw label. De oude energielabels werken nog steeds goed voor deze apparaten en zijn daardoor nog niet aan vervanging toe.
Energielabel voor was-droogcombinaties
Eén van de grootste veranderingen vind je op het energielabel bij was-droogcombinaties. Op de nieuwere variant vind je voortaan de gegevens voor “wassen en drogen” en “alleen wassen”. Deze worden van elkaar gescheiden. Hierdoor krijgt een was-droogcombinatie twee energielabels. Zo wordt er nu een score gegeven voor “alleen wassen” en een score voor “wassen en drogen”. Hierdoor kan een was-droogcombinatie dus een label C krijgen voor “alleen wassen” en een label D voor “wassen en drogen”.
Elektrische kosten berekenen op basis van het energielabel
Met behulp van een energielabel kun je achterhalen hoeveel je jaarlijks kwijt zult zijn aan stroom. Op een energielabel van bijvoorbeeld een wasmachine vind je het gemiddelde aantal kilowattuur. Door de prijs per kilowattuur op te zoeken in jouw energiecontract, kun je uitrekenen hoeveel je jaarlijks ongeveer op kwijt zult zijn. Hiervoor moet je wel een schatting maken van hoeveel wasbeurten je per jaar zult doen, maar door hier even tijd voor te nemen kun je een goede schatting krijgen.
Dankzij het energielabel kun je tijdens de aanschaf van een huishoudelijk apparaat eenvoudig zien welk model op lange termijn het voordeligst is. Zo kan een apparatuur van een budgetmerk in de winkel bijvoorbeeld 100 euro goedkoper zijn dan een apparaat van een A-merk, maar jaarlijks voor een veel hogere energierekening zorgen. Kortom, een energielabel van een huishoudelijk apparaat is één van de belangrijkste factoren waar je bij aanschaf op dient te letten.
4 reacties