Een huis kopen in 2023: Dit moet je weten

Inhoudsopgave

Ben je van plan om dit jaar nog een huis te gaan kopen? Dan zijn er een aantal dingen die goed zijn om te weten. Een huis is geen kleine aankoop, het brengt een hoop werk en verantwoordelijkheid met zich mee. Daarnaast is het kopen van een huis een intensief, soms ingewikkeld proces waarin je met veel dingen rekening moet houden. In 2023 is er een hoop veranderd op de huizenmarkt ten opzichte van de voorgaande jaren. Hier moet je natuurlijk wel van op de hoogte zijn. In dit artikel vertellen we je wat je moet weten om dit jaar een huis te kopen!

Hoe hoog is de hypotheek die je kunt krijgen?

Iets dat helaas niet snel zal veranderen, is dat het niet altijd even makkelijk is om een hypotheek te krijgen. Het is verstandig om ongeveer te weten hoeveel je kunt lenen voordat je begint met reageren op koophuizen. Je kunt online eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Zo weet je ongeveer wat je maximaal kunt lenen voor je nieuwe woning. Wil je precies weten hoeveel je aan hypotheek zou kunnen krijgen? Dan raden we je aan om een gratis adviesgesprek te voeren bij een hypotheekadviseur of bij een bank. Als zelfstandig ondernemer of ZZP’er kan het lastiger zijn om een hypotheek te krijgen dan met een vaste baan. Hier zijn al wel wat dingen in veranderd dit jaar, aangezien er steeds meer freelancers bij komen. 

Hoeveel rente betaal je in 2023?

De rente voor een hypotheek is het afgelopen jaar sterk gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren. In 2021 en 2022 was de rente erg laag, maar waren de huizenprijzen enorm hoog en werd er veel overboden. Momenteel zijn de huizenprijzen aan het dalen en wordt er minder overboden, maar de rente is wel weer een stuk hoger. Gemiddeld zitten de rentestanden nu tussen de 4% en 5% rente. Het nadeel van een hogere rente is dat het maandbedrag dat je voor je hypotheek betaalt omhoog gaat. Hierdoor is het maximale bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen in de meeste gevallen lager. Dat is dan ook de reden dat de huizenprijzen vaak dalen bij een hogere rente. 

Wat betaal je aan overdrachtsbelasting?

Koop je een huis, dan betaal je bovenop het aankoopbedrag een deel belasting. De overdrachtsbelasting is een bepaald percentage van de koopprijs van het huis dat door de koper wordt betaald. Starts die jonger zijn dan 35 kunnen een vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting bij een koopprijs tot 440.000 euro. Vorig jaar gold dit voor huizen met een prijs tot 400.000 euro. Dit bedrag is opgehoogd om het omlaag halen van de belastingvrije schenking voor aankoop van een woning te compenseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen