Als je denkt dat energiezuinig leven gepaard gaat met ongemak, dan heb je het mis. Om je energierekening omlaag te brengen hoef je helemaal niet ‘s winters in de kou te zitten of kort en koud te douchen. Er zijn genoeg manieren hoe je kunt besparen op je energie in huis. In dit artikel hebben wij maar liefst elf tips om energie in huis te besparen op een rij gezet. Deze tips variëren van het tegengaan van sluipverbruik tot het laten isoleren van de vloer, wanden en het dak van je woning.
11 tips besparen in huis
Met onderstaande elf tips kun je gemakkelijk en snel je energierekening omlaag brengen. De tips hieronder zorgen dat je energie kunt besparen in huis. Veel van deze tips zijn gratis toe te passen en sommige tips vragen wel een investering, maar deze investering zul je op den duur gemakkelijk terugverdienen.
Besparen met goede verlichting
De eerste tip om energie in huis te besparen is door de overstap te maken naar LED lampen. Met LED verlichting bespaar je tot maar liefst 90 procent ten opzichte van de standaard gloeilampen. Zo gaat een gloeilamp gemiddeld zo’n 1000 branduren mee, terwijl een LED lamp ongeveer 50.000 branduren meegaat. En hoewel de aanschaf van LED verlichting misschien iets duurder is, ben je op lange termijn altijd voordeliger uit.
Sluipverbruik voorkomen
Ook het tegengaan van sluipverbruik is een goede manier om te besparen op energie in huis. Veel apparaten verbruiken namelijk onnodig stroom terwijl deze in stand-by modus staan. Door sluipverbruik te verminderen kun je makkelijk 100 euro op jaarbasis besparen.
Wij hebben een artikel geschreven met welke huishoudapparaten de grootste veroorzakers zijn van sluipverbruik en leggen we uit wat je ertegen kunt doen.
Zet de thermostaat wat lager
Wist je dat je door de thermostaat slechts enkele graden lager te zetten, je op jaarbasis behoorlijk kunt besparen op de energierekening. Daarnaast kunnen we een klokthermostaat aanraden. Een klokthermostaat zorgt dat de temperatuur op een bepaald tijdstip automatisch omlaag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de temperatuur elke avond om 21.30 omlaag moet. Zo’n klokthermostaat kost ongeveer 150 euro, maar zorgt er wel voor dat je op den duur behoorlijk wat energie zult besparen.
Naden en kieren in huis dichten met tochtstrips
In veel woningen gaat er relatief gezien veel warmte verloren door naden en kieren. Dit is zonde en daarom adviseren we je om deze te dichten met behulp van tochtstrips te plaatsen bij ramen en deuren. Ook is een brievenbusborstel een goede manier om warmte in huis te houden.
Overstappen op energiezuinige apparaten
Heb je nog veel oude elektrische apparaten in huis? Misschien werken deze nog prima, maar ze verbruiken wel veel meer dan nieuwere modellen. Het is daarom verstandig om deze op den duur te vervangen. Huishoudelijke apparaten krijgen allemaal een energielabel, waaraan je kunt aflezen hoe zuinig een apparaat is. Op onze website kun je alles lezen over energielabels voor huishoudelijk apparatuur.
Je kleding en beddengoed kouder wassen
De volgende tip om energie in huis te besparen is door op een lagere temperatuur je kleding en beddengoed te wassen. Wist je bijvoorbeeld dat je door op 30 graden te wassen je de helft minder aan energie verbruikt dan wanneer je wast op 40 graden?
Mocht je toch was hebben dat warmer gewassen moet worden dan 30 graden, dan kun je dat het beste doen met het eco-programma.
Let op je waterverbruik
Zorg dat je verstandig omgaat met het gebruik van warm water. Het verwarmen ervan zorgt namelijk voor veel energieverbruik, terwijl dit vaak onnodig is. Zo kun je bijvoorbeeld korter douchen door het verbruik te verminderen. Douchen zorgt namelijk voor ongeveer 80 procent van het totale verbruik van warm water.
Stap over op een waterpomp
Gebruik je een gasketel voor het verwarmen van je woning? Een duurzamer alternatief is een warmtepomp. In tegenstelling tot een gasketel werkt een warmtepomp niet op gas, maar maakt het gebruik van elektriciteit om meer warmte in huis te krijgen.
Je huis beter isoleren
Het isoleren van je woning vergt wel een investering van minstens enkele duizenden euro’s, maar dit verdien je doorgaans binnen ongeveer acht jaar terug. Zo kun je bijvoorbeeld je wanden, het dak of de vloer laten isoleren.
Benieuwd wat de beste vloerisolatie van dit moment is? Dan kunnen wij het artikel aanraden waar we alles bespreken omtrent vloerisolatie.
Verstandig omgaan met je gordijnen
Voor het isoleren van je woning dien je wel wat te investeren. Gelukkig zijn er ook andere goedkopere opties om je huis warmer te krijgen. Eén van deze manieren is om verstandig om te gaan met je gordijnen. Zo is het beter om de gordijnen ‘s avonds op tijd dicht te doen en zorg ook dat de gordijnen op de vensterbank eindigen. Hierdoor kan er zo min mogelijk warmte ontsnappen. Verder is het aangeraden om te investeren in dikke gordijnen van hoogwaardige kwaliteit.
Subsidie voor het verduurzamen van je woning
De laatste tip om energie in huis te besparen die we je mee willen geven is om te controleren of je in aanmerking komt voor subsidie. Tegenwoordig zijn er verschillende subsidies voor het verduurzamen van je woning. Op de website Verbeterjehuis.nl kun je zien of en hoeveel subsidie je kunt krijgen. Dit is afhankelijk van de gemeente waar je woonachtig bent en ook enkele andere factoren spelen een rol bij de hoogte van de subsidie.
Eén reactie