Ontwerp een mooie groene tuin in 5 stappen

Inhoudsopgave

Een sfeervolle tuin is als je het ons vraagt ontzettend belangrijk. Het is zeer aangenaam wanneer je tijdens de zomer buiten in een sfeervolle tuin kunt vertoeven van het mooie weer of wanneer je vanuit de woonkamer naar buiten kijkt. Doorgaans wordt een groene tuin als zeer sfeervol beschouwt, maar bij het ontwerpen van een groene tuin komt wel het één en ander kijken.

Door middel van dit artikel willen we je uitleggen hoe je in vijf stappen het beste een groene tuin kunt ontwerpen. Daarnaast lees je ook wat je er voor nodig hebt en welke online programma’s handig er bestaan voor het ontwerpen van je tuin.

Een tuin ontwerpen in het kort

Er zijn meerdere belangrijke punten waar gelet op dient te worden bij het ontwerpen van een groene tuin. Zo is de eerste vraag die je jezelf moet stellen is waar de zon voor het grootste gedeelte van de dag te zien is, maar ook is het belangrijk om vast te stellen waar de grond droog of juist vochtig is. Dit is belangrijk om te weten voor het aanbrengen van planten en bomen. Ook is het aan te raden om je te verdiepen in wat voor soort planten je wilt in je tuin. Zo zijn er planten die het hele jaar door mooi bloeien, planten die goed zijn voor bijen en vlinders en bomen waarmee je bijvoorbeeld vogels naar je tuin kunt lokken. Kortom, er komt dus redelijk veel kijken bij het ontwerpen van een groene tuin.

Wat heb je nodig voor het ontwerpen van een groene tuin?

Wanneer jezelf een groene tuin wilt ontwerpen heb je verschillende spullen nodig. Zo mogen de volgende materialen absoluut niet ontbreken: rolmaat, waterpas, meerdere paaltjes, touw, een notitieblok en een pen.

Groene tuin ontwerpen in 5 stappen

Hierboven heb je kunnen lezen wat je nodig hebt voor het ontwerpen van een groene tuin en nu zijn bij het punt aangekomen waarvoor je waarschijnlijk op deze pagina terecht bent gekomen, namelijk een stappenplan voor het ontwerpen van je droomtuin. Door onderstaande stappen te volgen zul je een oase van rust creëren.  

Stap 1: maak een lijst met al je tuinwensen

De eerste stap is om een lijst op te stellen met de wensen van elke gezinslid. Hoogstwaarschijnlijk zullen niet alle tuinwensen op de lijst te realiseren zijn, bijvoorbeeld door het gebrek aan ruimte of budget. Echter, doordat jullie een lijst hebben met alle wensen,kan er samen gekeken worden welke van de wensen op de lijst het beste bij elkaar aansluiten.

Stap 2: een plattegrond van de tuin maken

De volgende stap is om een plattegrond van je tuin te maken. Belangrijk is om als eerst je tuin te meten en vervolgens een plattegrond op schaal te maken. Dit kun je zowel doen met pen en papier, maar er zijn online voldoende (gratis) programma’s waarmee je dit kunt doen. Later in dit artikel hebben wij meerdere van zulke programma’s op een rij gezet. Een tip voor het maken van een plattegrond is om te werken met kleuren. Dit hoeft natuurlijk niet, maar geeft je wel een beter beeld van hoe je tuin eruit komt te zien. Maak bijvoorbeeld planten groen, hout bruin en geef andere materialen een bijpassende kleur.

Stap 3: analyseren van de tuin

De derde stap tijdens het ontwerpen van een groene tuin is om je tuin te analyseren en om zo op een later moment je plattegrond te verfijnen. Voor het analyseren moet je met drie verschillende punten rekening houden. Zo moet je de zonnige en schaduwrijke gebieden van je tuin in kaart brengen en dien je daar rekening mee te houden bij het maken van de plattegrond. Verder dien je rekening met de wind te houden. De wind kun je op bepaalde plekken in de tuin beter tegenhouden. Het laatste waar je rekening mee moet houden is het uitzicht. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een hoge plant of boom het uitzicht vanaf het terras belemmerd. 

Stap 4: maak een globale indeling van de tuin

Nu je de tuin geanalyseerd hebt, kun je de plattegrond die je eerder hebt gemaakt verfijnen. Je weet nu beter waar je terras wilt hebben, waar het gazon moet komen en eventueel waar je een vijver wilt plaatsen. Voor het terras is het natuurlijk wel prettig dat je zoveel mogelijk uren per dag van de zon kunt genieten.

Stap 5: verfijnen van de indeling

De laatste stap is om alle puntjes op de i te zetten. Denk hierbij aan het in kaart brengen van de bestrating, erfafscheiding, verlichting etc. Aan de hand van dit ontwerp zul je aan de slag kunnen gaan met het realiseren van je droomtuin.

Programma’s voor het ontwerpen van een groene tuin

Uiteraard kun je jouw groene tuin ontwerpen met behulp van pen en papier, maar er zijn online talloze programma’s waarmee je dat ook kunt realiseren. Sommige van de programma’s zijn gratis te gebruiken. Met de volgende drie programma’s hebben wij zelf zeer positieve ervaringen in het verleden gehad.

Tuinplanner myGarden

Tuinplanner myGarden is een relatief simpele, maar efficiënte tool om je tuin te ontwerpen. Met de tool kun je dit in handgetekende stijl doen. Daarnaast is een groot voordeel van Tuinplanner myGarden dat ze een groot online bibliotheek hebben met voorbeeldtuinen.

Sketchup

Sketchup is één van de bekendste programma’s voor het ontwerpen van een tuin, maar het is niet de eenvoudigste. Met het programma is ontzettend veel mogelijk, maar daardoor duurt het wel wat langer voordat je alles onder de knie hebt. Echter, met Sketchup kun je wel ontzettend realistische tuinontwerpen maken.

Marlux tuincreator

Het laatste programma dat een vermelding verdiend is Marlux tuincreator. Met Marlux tuincreator kun je relatief gemakkelijk en snel een mooi basic ontwerp van je tuin maken. Daarnaast kun je net als bij de eerder genoemde tools je ontwerp in 3D bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen