Wil je meer groen in je tuin? Of wil je misschien de regenpijp aansluiten op een regenton? Deze maatregelen brengen verschillende voordelen met zich mee, maar er zit al snel een aardig prijskaartje aan vast. Echter, doordat deze maatregelen bijdragen aan een beter klimaat, helpen veel gemeenten graag een steentje bij. Dit doen ze door het uitgeven van de zogeheten klimaatsubsidie.
In dit artikel willen we je graag informeren waarom er subsidie wordt gegeven, hoeveel klimaatsubsidie je kunt krijgen voor het vergroenen van je tuin en dak, wat de voordelen zijn van een groene tuin en een groen dak en vermelden we nog andere belangrijke informatie omtrent de klimaatsubsidie.
Waarom krijg je subsidie?
Wij zijn van mening dat een groene tuin een stuk mooier is dat een tuin met veel tegels. Echter, dit is natuurlijk niet de reden waarom meerdere gemeenten subsidie verstrekken voor mensen die een groenere tuin en dak willen realiseren. De reden hiervoor hadden we eerder in dit artikel eigenlijk al verklapt en dat is dat het een positief effect heeft op het klimaat. Waarom een groene tuin precies beter is voor het klimaat zullen wij later in dit artikel toelichten. Eén van deze reden is echter dat tegels water tegenhouden, waardoor het niet de bodem kan bereiken onder de tegels. Bij een groene tuin is dat natuurlijk niet aan de orde. Overigens geldt de klimaatsubsidie niet enkel voor je tuin, maar is het ook te gebruiken voor het vergroenen van het dak van je woning.
Hoeveel subsidie kun je krijgen?
Hoeveel subsidie je voor het vergroenen van je huis precies kunt krijgen is lastig te zeggen, want dit is afhankelijk van de gemeente waar je woonachtig bent. Zo geven bepaalde gemeenten meer dan andere. Ook zijn er gemeenten welke helemaal geen klimaatsubsidie verstrekken. Ons voorbeeld hieronder is daarom dus een indicatie en voor het exacte bedrag kun je het beste de website van je gemeente bezoeken of contact met ze opnemen:
Het onttegelen van je tuin
Voor het onttegelen van je tuin kun je ongeveer 4 euro per m² subsidie krijgen. Vaak is dit tot een bedrag van maximaal 500 euro. Een voorwaarden is wel dat er in je tuin minimaal 5 m² verhard oppervlak zal moeten worden verwijderd.
Het plaatsen van een boom
Voor het plaatsen van een boom zul je ongeveer 35 euro subsidie kunnen krijgen.
Het aanbrengen van een regenton of regenzuil
Voor het aanbrengen van een regenton of regenzuil kun je ongeveer 20 euro subsidie krijgen. Daarnaast krijg je 25 euro per schuttingdeel.
Het vergroenen van een dak
Voor het vergroenen van je dak kun je aanspraak maken op ongeveer 15 euro subsidie per m². Hier geldt doorgaans een maximum van 2.000 euro.
Gemeente Wageningen
We hebben hierboven een indicatie gegeven van wat je kunt verwachten qua klimaatsubsidie. Hieronder willen we de gemeente Wageningen als voorbeeld nemen en uitlichten wat zij qua klimaatsubsidie uitgeven:
Aanleggen van een groen dak: 20 euro per m², met een maximum van 400 euro.
Vervangen van tegels of grind door groen: 10 euro per m², met een maximum van 150 euro.
Aanleggen groene gevel: 10 euro per m², met een maximum van 300 euro.
Plaatsen groene erfafscheiding: 10 euro per meter, met een maximum van 150 euro per perceel.
Er gelden wel bepaalde voorwaarden voor de subsidie. Eén van deze voorwaarden is dat er vaak een minimale hoeveelheid m² moet worden aangepast.
Werk samen met je buren
Aan de klimaatsubsidie worden vaak meerdere voorwaarden door een gemeente gesteld. Zo gelden sommige subsidies enkel wanneer er een minimale hoeveelheid vierkante meter wordt vergroend. Daarom geven wij als tip om samen met je buren subsidie aan te vragen. Hierdoor haal je gemakkelijk de minimale hoeveelheid vierkante meter. Daarnaast is het natuurlijk altijd een voordeel wanneer er meerdere mensen overstappen naar een groene tuin of een groen dak.
Voordelen van een groene tuin?
We hebben het in dit artikel al meermaals benoemt, maar de voornaamste reden om over te stappen op een groene tuin is omdat het goed is voor het milieu. Echter, er zijn ook andere voordelen van een groene tuin die wij het vermelden waard vinden. Zo werkt het in de zomer verkoelend en zorgt het in de winter voor minder wateroverlast. Dat laatste komt doordat regenwater voor een deel wordt opgevangen door planten in de tuin en het overig water makkelijker naar de bodem van de tuin kan zakken. Bij een betegelde tuin wordt dit vaak door tegels tegengehouden. Dit is natuurlijk per persoon verschillend, maar zelf vinden wij een groene tuin daarnaast ook een stuk mooier.
Voordelen van een groene daken?
Naast een groene tuin zijn er ook meerdere voordelen van een groen dak te benoemen. Zo absorbeert een groen dak warmte en verlaagt het de omgevingstemperatuur. Dit is voornamelijk in de zomermaanden een stuk aangenamer. Daarnaast zorgt het voor een schonere lucht, absorbeert het regenwater en creëert het een verhoogd gevoel van welzijn. Ten slotte verhoogt het ook de waarde van je woning.
Groenesubsidiewijzer.nl
Ben je benieuwd of je in jouw woonplaats aanspraak kunt maken op klimaatsubsidie voor het vergroenen van je tuin en dak? Dit kun je gemakkelijk opzoeken op de website Groenesubsidiewijzer.nl. Hier hoef je enkel je woonplaats in te vullen en vervolgens zie je alle beschikbare subsidies op een rij.