Met een goede vloerisolatie behoren koude voeten en vocht in huis tot het verleden. Ook hoef je minder te stoken om je huis warm te krijgen, waardoor je dit ook zult terugzien aan je energierekening. Mocht je meer willen weten over het effect van isolatie op onder andere je energierekening, dan adviseren we je om ons artikel te lezen waarin we de voordelen van een goed geïsoleerd huis opsommen.
In dit artikel zullen wij ons focussen op het informeren van de verschillende soorten isolatiematerialen, de voordelen van vloerisolatie, de kosten en vermelden wat de beste vloerisolatie voor jouw woning is. Dit is onder andere afhankelijk van het soort vloer waarover je woning beschikt. Verder vermelden we hoe en wanneer je aanspraak kunt maken op subsidie voor het laten aanbrengen van vloerisolatie.
Verschillende soorten isolatiematerialen
Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het aanbrengen van vloerisolatie. Doorgaans wordt er gebruik gemaakt van de volgende isolatiematerialen: isolatieplaten, thermoskussens, gespoten PUR, Ecose glaswol of Jetspray. De verschillende materialen zijn geschikt voor verschillende situaties. Zo is bijvoorbeeld isolatieplaten uiterst geschikt voor houten vloeren, betonvloeren en vochtige kruipruimtes. Daarnaast verschillen de isolatiematerialen nogal qua prijs, maar zul je doorgaans tussen de 25 euro en 45 euro per vierkante meter betalen.
De voordelen van vloerisolatie
Er zijn talloze redenen te bedenken waarom het laten aanbrengen van vloerisolatie een goede keuze is. Door een goed geïsoleerde vloer kan een ruimte gemakkelijker op de gewenste temperatuur worden gebracht. Ook wanneer de thermostaat uit staat merk je een groot verschil. Soms kan een geïsoleerde vloer zonder te stomen al ongeveer vier graden warmer aanvoelen. Daarnaast zul je een vermindering van kans op vocht en schimmels ervaren en is het een stuk aangenamer in de wintermaanden. Ten slotte is het beter voor het milieu. Je hoeft namelijk minder te stromen, waardoor je ook mindere CO2 uitstoot.
De kosten van vloerisolatie
Wanneer je huidige vloer kan blijven liggen, kun je kiezen voor een isolatiepakket dat aan de onderzijde van de vloer wordt geplaatst. De kosten verschillen natuurlijk van de groote van je woning. Daarom hebben wij van verschillende soorten woning een schatting gemaakt. Deze prijzen zijn exclusief subsidies, dus dit kan lager uitvallen. Over subsidies voor vloerisolatie zullen wij het later in dit artikel over hebben. Verder is het belangrijk om te weten dat je jouw investering ongeveer binnen vier tot zes jaar hebt terugverdiend.
Voor een appartement van 70 m² zul je ongeveer 1600 euro kwijt zijn, een rijwoning van 55 m² circa 1250 euro en de vloerisolatie voor een hoekwoning van 60 m² zal rond de 1400 euro kosten. Verder betaal je voor vloerisolatie voor een kleine vrijstaande woning van 75 m² 1750 euro en een grote vrijstaande woning van 200 m² zal ongeveer 4600 euro kosten.
Aanspraak maken op subsidie
In veel gevallen wanneer je jouw huis wilt isoleren kun je aanspraak maken op subsidies van de overheid. Dit geldt ook voor het laten aanbrengen van vloerisolatie. Of dit 15 procent of 30 procent van de totale kosten zal zijn, hangt af van hoeveel maatregelen je laat uitvoeren. Voor één maatregel kun je 15 procent van de totale kosten terugkrijgen en bij twee of meerdere maatregelen is dit 30 procent. Belangrijk om te weten is dat er vast bedrag per vierkante meter wordt gehanteerd. Daarnaast geldt de subsidie niet wanneer je het isoleren zelf gaat uitvoeren. Verder geldt de subsidie voor maatregelen die na 2 april 2022 zijn uitgevoerd.
Er zijn ook gemeenten en provincies die subsidie voor isolatie geven. Of dit ook voor jouw woonplaats is, kun je terugvinden op de website Energiesubsidiewijzer.
De beste vloerisolatie
Wat is de beste vloerisolatie? Dit is een vraag welke niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Dit verschilt namelijk per soort vloer. Hieronder zullen wij de beste vloerisolatie voor een betonvloer, houten vloer en kruipruimte vermelden en toelichten.
Beste vloerisolatie voor een betonvloer
Een nadeel van een betonvloer is dat ze al gauw koud aanvoelen. Ook gaat er veel warmte verloren en daarom is verstandig om te kiezen voor een vloerisolatie. Dit moet isolatie zijn met goede kierdichting en blijvende hechtingen, zoals bijvoorbeeld Icynene ecospray.
Beste vloerisolatie voor een houten vloer
Het is belangrijk dat je het juiste isolatiemateriaal gebruikt. Je wilt namelijk te allen tijde houtrot voorkomen dat wordt veroorzaakt door het verkeerde isolatiemateriaal. Zo zijn isolatieplaten een geschikte keuze, maar zijn er ook andere materialen geschikt.
Beste vloerisolatie voor kruipruimte
Wanneer je een kruipruimte wilt isoleren heb je de keuze uit de volgende twee opties: bodemisolatie of vloerisolatie. Het verschil is dat bij vloerisolatie het materiaal tegen de vloer wordt aangebracht. Dit kan zowel aan de onderkant als bovenkant van de vloer gedaan worden. Dit is in bijna alle gevallen de betere keuze, maar soms is vloerisolatie niet mogelijk. In dat geval is bodemisolatie een goed alternatief.
Offertes vergelijken
We willen dit artikel afsluiten met een handige tip. Door offertes van verschillende specialisten in jouw regio met elkaar te vergelijken, kun je flink wat besparen op de kosten. Kijk naast de prijs ook naar de beoordelingen die een bedrijf online heeft gekregen. Voor het vergelijken van vakmannen zijn er talloze vergelijkingstools op het internet te vinden.