Dit is de impact van een goed geïsoleerd huis op je energierekening

Inhoudsopgave

Wanneer je beschikt over een goed geïsoleerde woning, zul je daar meerdere voordelen van ondervinden. Zo profiteer je bijvoorbeeld van een lagere energierekening en zorg je voor minder CO2-uitstoot. Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de woningen in Nederland niet goed geïsoleerd zijn. Hier valt dus nog voldoende winst uit te halen.

In dit artikel lees je welke soorten isolaties er zijn, wat de voordelen van een goed geïsoleerd woning zijn, hoeveel je jaarlijks kunt besparen en hoe je een huis kunt isoleren met behulp van subsidies. Aan het einde van het artikel leggen we ook uit hoe je kunt controleren hoe goed jouw huis geïsoleerd is. 

Je huis isoleren in het kort

Een slecht geïsoleerd huis verliest voornamelijk warmte via de muren, ramen, vloeren en het dak. Door je huis beter te isoleren, zullen deze delen van je woning minder warmte laten ontsnappen of kou van buitenaf doorlaten. Met de huidige energieprijzen wil je natuurlijk dat er zo min mogelijk warmte het huis verlaat. Daarnaast stoot een goed geïsoleerd huis minder CO2 uit, waardoor je jouw steentje aan een beter klimaat bijdraagt.

Het isoleren kan via onder andere dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Dit kun je uitbesteden aan een isolatiebedrijf, maar ook kun je sommige klussen zelf doen wanneer je tamelijk handig bent. Hier zullen wij later dieper op ingaan. 

Breng je energierekening omlaag

Wanneer je over een slecht geïsoleerde woning beschikt, is er in huis veel plekken waar warmte naar buiten kan ontsnappen. Dit heeft als gevolg dat je meer moet stoken om de gewenste temperatuur in huis te bereiken. Doordat je met een geïsoleerde woning minder hoeft te stoken, zal dit ook leiden tot een lagere energierekening. Op jaarbasis kun je flink besparen. Zeker nu we in een tijd leven met ongekende hoge energieprijzen. 

Soorten isolatie

De belangrijkste soorten isolaties zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Wij zullen deze drie soorten isolatie hieronder in het kort toelichten en vermelden hoeveel je jaarlijks gemiddeld kunt besparen.

Spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuur is relatief snel gedaan en hier is een niet al te grote investering voor nodig. Doorgaans kan dit al binnen een dag gedaan worden en verdien je jouw investering binnen enkele jaren terug. De gemiddelde besparing per jaar licht rond 700 euro a 800 euro.

Dakisolatie

Het laten isoleren van een dak zorgt ook voor een veel lagere energierekening. Afhankelijk van het soort dak, kan dit binnen twee of drie dagen geregeld worden en zul je net als bij spouwmuurisolatie ongeveer 700 euro a 800 euro op jaarbasis besparen.

Vloerisolatie

Een goede vloerisolatie zorgt dat de vloer lekker warm aanvoelt. De kou uit grond wordt namelijk tegengehouden. Vloer isolatie kan doorgaans binnen een dag geregeld worden en zorgt voor een besparing van ongeveer 250 euro op je energierekening.

Wat zijn de kosten van het isoleren?

De kosten voor het laten isoleren van een woning zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hierdoor is het lastig om een correct antwoord te geven. Als voorbeeld nemen wij een gemiddeld hoekhuis. Let er op dat je vaak aanspraak kunt maken op subsidies, waardoor de kosten van het isoleren lager kunnen uitvallen dan het voorbeeld hieronder.

Voor het isoleren van een schuin dak zullen de kosten ongeveer 4700 euro bedragen. Daarnaast kost het laten isoleren van een vloer op de begane grond circa 2300 euro en voor het isoleren van spouwmuren wordt ongeveer 2200 euro gerekend. Ook kun je enkel glas laten vervangen door HR++ glas voor een beter geïsoleerde woning. De kosten hiervoor zijn gemiddeld 3700 euro.

Terugverdientijd van het isoleren van je huis

Dat een goed geïsoleerd huis de energierekening omlaag zal brengen is nu wel duidelijk, maar je wilt natuurlijk weten hoe lang het duurt voordat je jouw investering hebt terugverdiend. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel subsidie je zult ontvangen. De bovenstaande kosten zullen lager uitvallen wanneer je aanspraak maakt op subsidie. 

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is ongeveer vier jaar, vloerisolatie tussen de vijf en acht jaar en voor dakisolatie is het rond de drie tot vijf jaar. Verder zul je jouw investering voor het laten plaatsen triple glas na vijf tot zeven jaar terug hebben verdiend. 

Subsidies 

In Nederland is er een subsidie voor isolatie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van welke en hoeveel maatregelen je laat uitvoeren. Voor één maatregel zul je ongeveer 15 procent van de totale kosten terug kunnen krijgen. Wanneer je twee of meer maatregelen laat uitvoeren, is dit percentage 30 procent. Voor de subsidie wordt een vast bedrag per vierkante meter gehanteerd. Het percentage van wat je terugkrijgt, is dus ook afhankelijk van hoeveel een isolatiebedrijf vraagt voor het werkt. Ook is de subsidie enkel van toepassing voor wanneer je het laten uitvoeren door een isolatiebedrijf en niet wanneer je zelf aan de slag gaat.

De voordelen van een goed geïsoleerd huis 

Na het lezen van de informatie hierboven ben je al meerdere voordelen van het isoleren van een woning tegengekomen. Eén van de grootste voordelen is dat het minder warmte laat ontsnappen door bijvoorbeeld het dak of de muren. Hierdoor hoef je minder te stoken en zul je ook een lagere energierekening op de deurmat krijgen. Dat je tientallen tot honderden euro’s per jaar op je energierekening kunt besparen is natuurlijk erg fijn, maar dit is niet het enige voordeel. Zo stoot je minder CO2 uit in de wintermaanden en blijft je woning juist koeler door de isolatie in de zomermaanden. Dit verhoogt het wooncomfort aanzienlijk. Verder verhoog je door het isoleren van een woning ook de woningwaarde. Ten slotte kan de isolatie doorgaans binnen één of twee dagen geregeld worden, waardoor je niet weken in een verbouwing beland.

Controleer hoe goed je huis is geïsoleerd

Ben je benieuwd hoe goed jouw woning is geïsoleerd en of je kunt besparen op je energierekening? Dan raden we je aan om de isolatiecheck van Essent te doen. Je kunt zien hoe jouw huis verbeterd kan worden.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *