Deze huishoudapparaten verbruiken het meeste stroom 

Inhoudsopgave

In elk huishouden vind je de zogeheten veelverbruikers. Ook zijn er veel apparaten die we sluipverbruikers noemen. Dit zijn apparaten die veel stroom verbruiken zonder dat je het apparaat gebruikt. Vaak staat zo’n apparaat op stand-by mode of zelfs uit. Dit zal zorgen voor een hogere energierekening, maar is daarnaast ook slechter voor het milieu. 

In dit artikel hebben wij meerdere huishoudapparaten die veel stroom verbruiken bij gebruik op een rij gezet. Wij vermelden daarbij onder andere hoe je het verbruik van deze apparaten kunt verminderen. Ook Sluiten we dit artikel af van verschillende handige tips om sluipverbruik in huis tegen te gaan. 

De wasdroger

Een wasdroger is één van grootverbruikers als het gaat om stroomverbruik. Wanneer je wekelijks drie keer een wasje draait, zal dit jaarlijks tussen de 25 euro en 100 euro kosten. De exacte kosten is afhankelijk van hoe energiezuinig je wasdroger is. De zuinigheid van een wasdroger (en andere huishoudapparaten) kun je aflezen aan het energielabel. Mocht je meer willen weten over de werking van een energielabel, dan adviseren we je om ons artikel te lezen waar we alles over het energielabel van huishoudapparaten bespreken.

De vaatwasser 

Dat je de vaatwasser tegenkomt in een lijst met huishoudapparaten die het meeste stroom verbruiken komt hoogstwaarschijnlijk niet als een verrassing. Een vaatwasser verbruikt doorgaans rond de 230 kWh aan energie per jaar. Wanneer je dit omrekent, zal dit ongeveer 225 euro per jaar kosten. Mocht je willen besparen op je stroomverbruik, dan is het een optie om af en toe de afwas met de hand te doen in plaats van elke dag de vaatwasser meerdere keren te gebruiken. 

De wasmachine 

Hierboven kwam je de wasdroger al tegen en ook de wasmachine mag in dit artikel niet ontbreken. De kosten kunnen redelijk snel oplopen wanneer je de wasmachine dagelijks of om de dag gebruikt. Afhankelijk van het energielabel zal dit al snel tussen de 100 euro en de 200 euro per jaar liggen. Belangrijk is dat je bij aanschaf van een wasmachine goed op het energielabel let, want met een wasmachine met een label A kun je jaarlijks 100 euro besparen ten opzichte van bijvoorbeeld een model met een F of G score.

De koelkast & vriezer

De koelkast & vriezer draaien in alle huishoudens de hele dag en nacht door. Daardoor is het wat lastiger om te besparen op het energieverbruik dan veel andere huishoudapparaten uit deze lijst. Toch zijn er wel manieren hoe je de kosten op de energierekening enigszins omlaag kunt brengen. Zo is het belangrijk dat je over een energiezuinige koelkast en vriezer beschikt. Een vijftien jaar oude koelkast kan bijvoorbeeld nog prima werken, maar zorgt jaarlijks wel voor een hogere energierekening dan bijvoorbeeld een nieuwere koelkast met een A of B score.

De televisie

Belangrijk is om te weten dat sommige televisies amper stroom verbruiken en andere televisies juist weer redelijk veel. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van de televisie hier een rol bij, maar ook het merk en de leeftijd van de televisie bepalen hoe zuinig een televisie is. Vaak verbruiken goedkopere televisies / merken meer stroom dan modellen van bekende A-merken, zoals Sony en Philips. Ook kun je er doorgaans van uit gaan dat oudere televisies meer stroom verbruiken. De afgelopen jaren zijn de uitgebrachte modellen namelijk een stuk zuiniger geworden dan voorheen. 

Airconditioner

We sluiten deze lijst af met de airconditioner. Afhankelijk van het gebruik, model en het energielabel, ben je al snel tussen de 50 euro en 200 euro op jaarbasis kwijt. Dit kan hoger uitvallen wanneer je beschikt over een airconditioner met een slecht energielabel. 

Mocht je op zoek zijn naar een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief, dan kunnen we een ventilator aanraden. Een ventilator koelt niet de lucht, maar zorgt toch dat de gevoelstemperatuur met enkele graden daalt. De verschillen qua kosten van een airconditioner en een ventilator zijn op jaarbasis ontzettend groot. 

Sluipverbruik in huis

Bovenstaande apparaten verbruiken veel stroom wanneer je ze gebruikt. Echter, ook zijn er huishoudapparaten welke onnodig stroom verbruiken wanneer deze op bijvoorbeeld een stand-by mode staan of aan het stroom terwijl ze niet worden gebruikt. Hierbij moet je denken aan opladers, een televisie, een printer of een koffiezetapparaat. Sluipverbruik is volgens verschillende onderzoeken goed voor ongeveer 7 tot 19 procent van het totale energieverbruik. Zeker de moeite waard dus om hierop te letten.

Tips om sluipverbruik van huishoudapparaten tegen te gaan

Apparaten uitzetten: zet apparaten echt uit. We zijn snel geneigd om bijvoorbeeld een televisie op stand-by te zetten wanneer we deze niet gebruiken.

Een bespaarstekker: door het gebruik van een bespaarstekker zorg je dat een apparaat geen stroom verbruikt wanneer deze uit of op stand-by staat.

Huishoudapparaten vervangen: nieuwere apparaten gebruiken over het algemeen minder stroom. Dit geldt ook wanneer een apparaat op stand-by mode of uit staat.

Stekkers uit het stopcontact: ook kun je apparaten uit het stopcontact halen wanneer je deze niet gebruikt. Vooral met apparaten die je niet al te vaak gebruikt, bijvoorbeeld een printer, is dit een goede optie.

Verlichting uitschakelen: verlichting in huis is goed voor ongeveer 15 procent van het stroom dat we in huis verbruiken. Gebruik het daarom alleen wanneer het echt nodig is en laat het niet onnodig aanstaan in bijvoorbeeld ruimtes waar je je niet bevindt. 

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *