Wil je jouw woning duurzamer maken? Wanneer je beschikt over een koopwoning is dit over het algemeen een stuk gemakkelijker. Je verdient je investering vaak op den duur terug, maar bij een huurwoning is dat niet het geval. Naast dat het zonde is om een grote investering te doen terwijl de woning niet jouw eigendom is, mag je ook niet zomaar in een huurhuis gaan verbouwen. Toch zijn er genoeg manieren hoe je jouw huurwoning kunt verduurzamen, zonder dat daar een grote investering voor nodig is.
In dit artikel hebben wij zeven handige en goedkope manieren om je huurhuis te verduurzamen op een rij gezet.
Begin niet op eigen houtje met verbouwen
We gaven het hierboven al aan, maar in een huurhuis mag je niet zomaar op eigen houtje gaan verbouwen. En hoewel de verhuurder er wel profijt bij heeft wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen laat plaatsen of de muren of het dak laat isoleren, mag dat niet zonder toestemming. Daarbij komt ook nog eens dat een verhuurder de huur omhoog mag gooien wanneer een woning energiezuiniger wordt.
Controleer het energielabel van je huis
Het is aan te raden om te kijken naar en het energielabel van je woning. Zo kun je achterhalen hoe energiezuinig je woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Dankzij het energielabel kun je zien hoe het is gesteld met de isolatie van je woning en de installaties in je huis voor koeling, verwarming, ventilatie etc.
Mocht je meer willen weten over het energielabel voor huishoudelijke apparaten, dan raden we je aan het artikel te lezen op onze website waarin je alles vindt over het energielabel voor huishoudelijke apparaten.
Manieren om een huurhuis te verduurzamen
Hoewel de mogelijkheden om een huurhuis te verduurzamen in verhouding met een koophuis een stuk minder zijn, zijn er alsnog genoeg manieren hoe je een huurhuis snel en goedkoop kunt verduurzamen. Wij hebben hier zeven manieren om je huurhuis te verduurzamen op een rij gezet. De meeste manieren kun je direct toepassen.
Een waterbesparende douchekop gebruiken
Het gebruik van een waterbesparende douchekop is een goede manier om te besparen op je waterverbruik. Zo’n douchekop laat namelijk maximaal 7,2 liter water per minuut door. Daarnaast kun je ook korter douchen om je waterverbruik omlaag te brengen. Zo is uit onderzoek gebleken dat we in Nederland gemiddeld negen minuten douchen. Door slechts enkele minuten korter te douchen kun je op jaarbasis ontzettend veel besparen.
Op lagere temperatuur wassen
Ook door het wassen op een lagere temperatuur kun je duurzamer bezig zijn in je huurhuis. Door er een gewoonte van te maken om op 30 graden te wassen, ben je een stuk duurzamer bezig en bespaar je daarnaast ook nog eens op je energierekening.
Wil je meer weten hoe je nog meer kunt besparen op je energierekening? Lees dan ons artikel met handige tips om energie in huis te besparen.
Lampen vervangen door LED lampen
Gebruik je nog geen LED lampen in je woning? Dan is het de hoogste tijd om dat zo snel mogelijk te doen. LED verlichting is namelijk 85 procent zuiniger dan halogeenlamp en maar liefst 90 procent zuiniger dan een gloeilamp.
Ga bewust om met de thermostaat
Een andere manier om te verduurzamen in je huurhuis is om verstandig om te gaan met de thermostaat. Door je thermostaat in de wintermaanden één of twee graden lager te zetten, kun je op jaarbasis behoorlijk wat besparen. En we zeggen niet dat je direct in de kou hoeft te zitten, maar vaak kun je door een lekkere warme trui aan te doen de thermostaat gemakkelijk enkele graden lager zetten.
Dikke gordijnen als extra isolatielaag
Heeft jouw huurhuis enkel glas of ramen met veel kieren? Dan gaat er veel warmte verloren en zijn goede dikke gordijnen geen overbodige luxe. Deze gordijnen zorgen er voor dat niet alle warmte verloren gaat. Een extra tip is om ‘s avonds op tijd de gordijnen dicht te doen. Buiten is het al vroeg donker en daarom hoef je deze niet open te laten voor het uitzicht.
Het dichten van luchtlekken
Naast het plaatsen van dikke gordijnen kun je ook luchtlekken dichten om de warme lucht in huis te houden. Helaas behoort het laten vervangen van de ramen in een huurhuis vaak niet tot de mogelijkheden, maar met tochtstrips en tochtbanden kom je al een heel eind. De tochtstrips en tochtbanden dien je bij je ramen te plaatsen. Daarnaast kun je ook een brievenbusborstel installeren en een borstel onder de voordeur behoort ook tot de mogelijkheden.
In gesprek gaan met je verhuurder
Zelf mag je niet zomaar je huurhuis gaan isoleren of zonnepanelen laten plaatsen, maar dit brengt wel voordelen voor de verhuurder met zich mee. Daarom kun je altijd in gesprek gaan met je verhuurder en de voordelen aan de verhuurder voorleggen. Zo zijn enkele voordelen van het verduurzamen van het huis dat de woning meer waard wordt, er momenteel verschillende subsidies en regelingen door de overheid beschikbaar zijn gesteld en dat de werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens een huurperiode. Hierdoor zal de verhuurder geen inkomsten mislopen.