Tips voor het leggen van een PVC vloer

Inhoudsopgave

Bij het opknappen of inrichten van je huis zijn er weinig elementen zo bepalend als de vloer. Niet alleen beïnvloedt het de algehele uitstraling van je ruimte, maar het heeft ook praktische implicaties zoals duurzaamheid, onderhoud en comfort. Een pvc vloer biedt een combinatie van stijl, gemak en duurzaamheid die weinig andere vloerbedekkingen kunnen evenaren. Echter, de kwaliteit van het eindresultaat hangt sterk af van hoe goed je de vloer legt. In dit uitgebreide artikel kijken we naar de hele reis van het voorbereiden van de ondergrond tot aan het daadwerkelijke leggen en het afwerken van een pvc vloer.

Voorbereiden als een professional

In de wereld van doe-het-zelven is voorbereiding alles. Je kan de beste materialen en het beste gereedschap in huis hebben, maar als je ondergrond niet goed is voorbereid, zul je nooit het optimale resultaat bereiken. Dit betekent dat je de oude vloerbedekking moet verwijderen en ervoor moet zorgen dat de ondervloer zo egaal en schoon mogelijk is. Gaten en scheuren dienen gevuld te worden en de vloer moet volledig droog zijn. Sommigen raden zelfs aan om een vochtmeting te doen om verrassingen te voorkomen. Een geschikte primer kan wonderen doen als het gaat om de hechting van de lijm aan de ondergrond.

Het werkelijke legproces

Zodra je zeker weet dat de ondergrond in topconditie is, kun je beginnen met het plaatsen van je pvc vloer. Dit is niet gewoon een kwestie van willekeurig vloerdelen neerleggen. Je dient van tevoren een legplan te hebben, dat helpt om het patroon en de richting van de planken of tegels te bepalen. Beginnen doe je meestal in de hoek van een ruimte en van daaruit werk je gestaag verder. Snijden of zagen komt vaak om de hoek kijken, vooral wanneer je bij de randen of bij obstakels zoals leidingen of pilaren aankomt. Zorg ervoor dat je hier het juiste gereedschap voor gebruikt om schade te voorkomen.

Lijmen of klikken

PVC vloeren zijn doorgaans beschikbaar in twee verschillende soorten: klikpvc en plakpvc. Klikpvc is makkelijker te leggen en is een goede keuze voor de doe-het-zelver, terwijl plakpvc vaak wordt aanbevolen voor commerciële ruimtes vanwege de duurzaamheid en stabiliteit. Bij plakpvc moet je een lijmsoort gebruiken die geschikt is voor jouw type vloer en ondergrond, en je moet er ook voor zorgen dat de lijm op de juiste manier wordt aangebracht om bubbeling of ongelijkheden te voorkomen.

De afwerking

Eenmaal gelegd, zou je denken dat het zware werk voorbij is. Niets is minder waar; nu komt het afwerken, wat net zo belangrijk is voor het eindresultaat. Het plaatsen van plinten langs de randen maakt niet alleen de uitstraling compleet, het helpt ook om eventuele kleine imperfecties te verbergen. Bij sommige pvc vloeren kan het ook nuttig zijn om naden te dichten met kit om een echt naadloos uiterlijk te creëren.

Onderhoud

Het mooie van een pvc vloer is dat het over het algemeen eenvoudig te onderhouden is. Stofzuigen, dweilen en incidenteel een diepere reiniging zijn meestal genoeg om de vloer er als nieuw uit te laten zien. Er zijn zelfs specifieke reinigingsmiddelen voor pvc die zorgen voor een langdurige glans zonder het materiaal aan te tasten.

Veelgestelde vragen over PVC vloeren

PVC vloeren winnen steeds meer aan populariteit en dat is niet zonder reden. Ze zijn duurzaam, veelzijdig en komen in een scala aan designs. Maar zoals bij elke grote investering in je huis, roept het kiezen van een PVC vloer ook vragen op. Hoe zit het met het leggen van de vloer, de ondervloer en de kosten? In deze veelgestelde vragen sectie gaan we in op enkele van de meest prangende vragen rondom PVC vloeren. Het doel is om je een duidelijk en compleet beeld te geven, zodat je weloverwogen de vloer kunt kiezen die het beste bij jou past.

Kun je een PVC vloer zelf leggen?

Ja, het is zeker mogelijk om een PVC vloer zelf te leggen. Je hebt er wel een beetje handigheid en het juiste gereedschap voor nodig, maar met voldoende voorbereiding en aandacht voor detail is het een haalbare doe-het-zelf taak. Zorg ervoor dat je je goed inleest over de procedure, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt tijdens het legproces.

Wat leg je onder een PVC vloer?

Onder een PVC vloer wordt vaak een ondervloer gelegd die dient als een soort buffer tussen de PVC vloer en de basisvloer van je woning. De ondervloer zorgt voor een egaler oppervlak en kan helpen met isolatie en geluiddemping. Welke type ondervloer geschikt is, hangt af van je specifieke situatie en de eigenschappen die je belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld extra warmte- of geluidsisolatie.

Wat kost een PVC vloer per m2 inclusief leggen?

De kosten van een PVC vloer kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het design dat je kiest. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs van ongeveer €30 tot €60 per vierkante meter voor de vloer zelf. Daar komen de kosten voor het leggen nog bij, wat ook kan variëren maar gemiddeld rond de €15 tot €25 per vierkante meter ligt. Dus alles bij elkaar opgeteld, zou je kunnen uitgaan van een totaalprijs tussen de €45 en €85 per vierkante meter, inclusief leggen.

Kan je klik PVC zelf leggen?

Ja, Klik PVC is bijzonder geschikt voor doe-het-zelvers omdat het een eenvoudig kliksysteem gebruikt dat geen lijm of speciaal gereedschap vereist. De vloerdelen worden aan elkaar bevestigd door ze in elkaar te klikken, wat het legproces aanzienlijk vergemakkelijkt. Het is echter nog steeds belangrijk om een goede voorbereiding te treffen door ervoor te zorgen dat de ondervloer egaal en schoon is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen