Doe het zelf: moestuinbak maken

Inhoudsopgave

Het kweken van je eigen groenten, kruiden en fruit is niet alleen heel leuk om te doen, maar ook nog eens duurzaam. Het zelf maken van een moestuinbak is redelijk makkelijk, maar moet je wel even de tijd voor nemen. In dit artikel gaan we je stap voor stap begeleiden bij het maken van je eigen moestuinbak, zodat je kunt genieten van je eigen verse producten uit je tuin. 

Duurzame investering

Een moestuin is een duurzame investering voor de komende jaren. Kies dus goed materiaal dat langere tijd meegaat. Duurzame houtsoorten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zijn bijvoorbeeld een goede optie. Daarnaast is het belangrijk dat je moestuin stevig in elkaar zit. Je wilt natuurlijk niet hebben dat je groentes op de grond liggen. 

Afmetingen

De binnenmaat van je moestuinbak moet altijd een veelvoud van 30 cm zijn. De vakken die straks in de bak komen zijn namelijk 30 cm bij 30 cm. Ga dus bijvoorbeeld voor een moestuinbak van 120 x 90 cm. Je plantjes dienen zo’n 20 cm nodig te hebben om te wortelen. Maak daarom ook een moestuinbak die minstens 20 cm hoog is.

Aan de slag!

Het in elkaar zetten van je moestuinbak is redelijk makkelijk. Je schroeft vier planken tegen elkaar aan zodat er een rechthoek ontstaat. Om je moestuinbak steviger te maken, kun je in de hoek van de planken een balkje plaatsen. Het ziet er misschien niet heel mooi uit, maar het dient wel als een goede versteviging. Als je bak eenmaal is vol gegroeid, zie je dit balkje niet meer. Wil je de rand van je moestuinbak hoger hebben? Plaats er dan nog extra planken bij op. Nadat je de randen van de moestuinbak hebt gemaakt, is het tijd voor de bodem. De planken schroef je simpelweg vast aan de onderkant van de rand die je hebt gemaakt.  

Worteldoek plaatsen

Het plaatsen van een worteldoek is een belangrijke stap bij het maken van je moestuinbak. Met worteldoek voorkom je namelijk dat het hout gaat schimmelen en zo blijft de grond in je moestuinbak netjes op zijn plek. Het worteldoek kun je bevestigen door middel van een nietpistool of vast schroeven. 

Poten onder de moestuinbak

Je zou je moestuinbak zo kunnen laten als dat hij nu is. Als je liever een moestuinbak op poten hebt, zou je er poten onder kunnen plaatsen. Een moestuinbak op tafelhoogte werkt tenslotte prettiger én bespaart ook nog eens ruimte. De makkelijkste manier om zelf poten aan je bak te monteren, is door op iedere hoek twee planken te bevestigen. De hoogte kun je hierbij zelf beslissen, het is maar net wat jij fijn vindt.

Vullen maar!

Nadat je moestuinbak klaar is, is het tijd om hem te vullen! Kies een goede, biologische grond voor in je moestuinbak. Het kost misschien wat meer, maar uiteindelijk ga je in deze grond je eigen groentes kweken en vervolgens nuttigen. Een goede grondsoort is dan wel zo belangrijk. Ook is het tijd om plantjes te kiezen. Je kunt gaan voor verschillende kruiden, maar bijvoorbeeld ook voor eetbare bloemen

Verzorg je hout voor een verlengde levensduur

Om je moestuinbak zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om je hout zo goed mogelijk te verzorgen. Dit kun je doen met een houtolie of beits. Door je hout te behandelen, bescherm je het hout tegen weersinvloeden, houtrot, insecten en schimmels. Het is belangrijk om dit proces ieder jaar weer te herhalen. Zo verleng je de levensduur van je moestuinbak en kun je er langer van genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Ecodesign.nl

Op Ecodeco.nl informeren wij onze bezoekers naar de mogelijkheden om duurzamer te wonen. Dit doen wij door middel van het geven van handige tips voor bijvoorbeeld het duurzaam inrichten van een ruimte, maar daarnaast lees je ook hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Verder lees je bij welke merken en (online) winkels je met een gerust hart kunt winkelen.

Top 10 Meest Gelezen

Nieuwste Artikelen