Inhoudsopgave

Een oud huis heeft doorgaans vele pluspunten. Zo heeft het vaak een verhaal met karakter. Echter, een oude woning heeft ook meerdere nadelen. Zo zijn de meeste verouderde woningen minder goed geïsoleerd en gaat er veel warmte verloren. Dit gaat ten koste van jouw wooncomfort en zorgt ook voor een hogere energierekening. 

Gelukkig zijn er meerdere maatregelen die je kunt treffen om jouw oude woning te verduurzamen. In dit artikel leggen wij je in zeven stappen uit hoe je een oude woning optimaal kunt verduurzamen. 

Waarom is een oud huis (vaak) niet goed geïsoleerd?

Oude woningen hebben over het algemeen zogeheten natuurlijke ventilatiesystemen. Dit houdt in dat ze als het ware ademen door de naden en kieren bij deuren en ramen. Het nadeel hiervan is dat er meer warme lucht het huis verlaat en koude lucht een ruimte binnenkomt. Daarnaast was het vroeger nog niet zo goed gesteld met de isolatie van een woning. Zo was het tot 1960 niet verplicht om bij de bouw van woningen spouwmuur te gebruiken.

Kun je een oud huis energieneutraal maken?

Het is zeker mogelijk om een oud huis energieneutraal te maken. Echter, hier is meestal wel een grootte verbouwing voor nodig en daar zitten uiteraard (hoge) kosten aan verbonden. Hier zul je echter wel op lange termijn profijt bij hebben. In dit artikel lees je ook kleinere maatregelen die je kunt treffen die minder geld kosten, maar toch zorgen voor een duurzaam huis. 

Hoeveel kun je besparen?

Wanneer je jouw oude woning energieneutraal wilt maken is daar een flinke verbouwing voor nodig. Energieneutraal betekent dat het energieverbruik 0 is. Mocht je kiezen voor een minder ingrijpende verbouwing, dan zul je alsnog veel kunnen besparen op je energiekosten. Door alle of veel van onderstaande stappen om een oude woning te verduurzamen te volgen, is een besparing van 60 procent tot 80 procent op je energiekosten zeer realistisch.

Een oud huis verduurzamen in 7 stappen

Hieronder zullen wij uitleggen hoe je in zeven stappen jouw oude woning kunt verduurzamen. Door het toepassen van deze stappen kun je tot wel 80 procent besparen op je energiekosten. Dit is afhankelijk van hoe het momenteel is gesteld met je woning en hoeveel stappen je uit dit artikel gaat toepassen.

Stap 1: pas kleine aanpassingen toe in huis

In een oud huis zijn er talloze kleine aanpassingen die je direct kunt toepassen om te besparen. Zo bespaar je ontzettend veel door bijvoorbeeld enkel gebruik te maken van led verlichting, waterbesparende kranen of een douchekop te monteren, kieren en naden af te dichten met tochtstrips en sluipverbruik tegen te gaan.

In dit artikel op onze website lees je meerdere manieren hoe je sluipverbruik in huis kunt verminderen.

Stap 2: verbruik minder gas

Door minder gas in huis te gebruiken ben je goed bezig voor het milieu, maar zul je dit ook merken aan je portemonnee. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden om over te stappen op een hybride of all-electric warmtepomp. Hierdoor hoef je nauwelijks meer gas te gebruiken. Ook kun je kiezen om je oude cv-ketel te vervangen voor een nieuwe hr-ketel. Dit resultaat al gauw tot een besparen van 10 procent tot 20 procent op je energiekosten.

Stap 3: het dak en de zolder isoleren

Wist je dat een kwart van alle warmte in een oud huis via het dak verloren gaat? Dit is natuurlijk erg zonde en het isoleren van het dak kan daar een goede oplossing tegen bieden. Het isoleren van het dak kan vaak binnen een dag geregeld zijn. Hoe lang het zal duren en hoe duur dit zal zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de grote van het dak een belangrijke rol, maar ook is dit afhankelijk van of het van binnenuit gedaan kan worden en wat voor isolatiemateriaal er wordt gebruikt.

Stap 4: de vloeren en wanden isoleren

De volgende stap om een oude woning te verduurzamen is door vloeren en wanden te isoleren. Ook het isoleren van vloeren en wanden kan redelijk snel gedaan worden. Dit neemt doorgaans één of enkele dagen in beslag. Je zult gelukkig dus niet weken in een verbouwing hoeven zitten.

Mocht je benieuwd zijn naar wat de beste vloerisolatie van dit moment is, dan is het aan te raden om het artikel te lezen waar wij de beste vloerisolatie voor verschillende situaties hebben opgesomd. 

Stap 5: HR++ glas laten plaatsen 

Veel oude woningen hebben vaak nog enkel glas. Ook hierdoor gaat er veel warmte verloren. Door het laten plaatsen van dubbel glas of HR++ glas verduurzaam je jouw oude woning en verhoog je het wooncomfort. Net als voor het isoleren van je oude woning kun je ook voor het laten plaatsen van dubbel glas of HR++ glas subsidie aanvragen.

Stap 6: zelf stroom opwekken

Een andere manier om je oude woning te verduurzamen is door je eigen stroom op te wekken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen. Je hoeft hierdoor minder energie af te nemen bij een energieleverancier. Dit vraagt wel om een redelijk grote investering, maar deze zul je binnen ongeveer zeven jaar terug hebben verdiend. Daarnaast verhoog je ook de waarde van je woning door deze maatregel toe te passen.

Stap 7: klant worden bij een groene energieleverancier

De laatste stap om een oude woning te verduurzamen is om klant te worden bij een groene energieleverancier. In Nederland zijn er genoeg aanbieders van groene stroom en daarom is het verstandig om van tevoren goed onderzoek te doen en de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *